© Pixabay
De glastuinbouw wil de nationale energietransitie een impuls geven door het aardgasverbruik te reduceren. Binnen vijf jaar wil de sector 900 miljoen m³ minder verbruiken. “Dat kan alleen in samenwerking met de overheid”, aldus de sector.
In Nederland zijn er ruim 3.100 professionele glastuinbouwbedrijven. De glastuinbouw is sterk geconcentreerd in de Randstad. In totaal bedraagt de sector ruim 10.000 hectare grond. Veel van de productie wordt geëxporteerd.
Volgens de Rabobank gebruikte de glastuinbouwsector in 2020 2,4 miljard m³ aardgas. Maar de sector lever ook elektriciteit terug aan het net: omgerekend zo’n 0,9 miljard m³.
Het plan van de glastuinbouwsector zou de CO2-uitstoot met ruim 1,6 megaton per jaar verminderen. “Het brengt realisatie van de Nederlandse bijdrage aan het Parijs-akkoord en de doelen van de Europese Green Deal binnen bereik”, aldus de sector. Daarnaast zorgt het voor minder afhankelijkheid van gas, met name uit Rusland. "De Oekraïnecrisis benadrukt die urgentie".
“Telers investeren al ruim vijftien jaar volop in energiebesparing en verduurzaming”, stelt de sector. Zo wordt er geïnvesteerd in het gebruik van aard- en restwarmte, CO2-hergebruik en LED-verlichting in de kassen. Investeringen van honderden miljoenen euro’s resulteerden al in een “forse daling van de CO2-emissie.” De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn.
Het doel om het aardgasverbruik te verminderen met 900 miljoen m³ is volgens de sector “uniek in Nederland”. De hoeveelheid is te vergelijken met het jaarverbruik van 750.000 huishoudens. De sector heeft een lijst opgesteld met maatregelen en projecten om het doel te bereiken. Het plan is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Bron: Glastuinbouw Nederland, Rabobank
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.