Een zeldzaam dier dat zich goed thuis voelt op de Kalmthoutse Heide is de gladde slang. Het is een typische heidesoort. Deze slang houdt van ruigtes met hoge en lage begroeiing. Ook de overgang tussen vochtige plekken en droge gedeeltes vindt hij fijn. De soort komt in Nederland en België voor en is in beide landen beschermd. Om deze zeldzame slang goed in de gaten te houden, doen ze in het grenspark onderzoek. Loïc van Doorn helpt bij de inventarisatie van de slangen. Dat is soms nogal lastig: de slangen houden ervan om zich te verstoppen. Maar onder meer om te eten én het krijgen van jongen, moeten de slangen zich opwarmen in de zon. Op zulke momenten heb je een goede kans om ze in de heide te zien liggen.
Jongen in clusters
Eind augustus zitten de mannetjes meestal verscholen, maar de vrouwtjes krijgen op dat moment hun jongen. Zij liggen dan vaak te zonnen. Gladde slangenvrouwtjes zijn eierlevendbarend, dat wil zeggen dat ze de eieren uitbroeden in het moederlichaam. De warmte van de zon hebben ze daar zeker voor nodig. De slang kan meer dan tien jongen per keer krijgen, maar gemiddeld zijn dat er zeven. Na de geboorte blijven de jongen een paar dagen in een cluster tegen elkaar aanliggen voor de warmte. Daarna gaan ze hun eigen weg.
Witte ogen en donkere schubbenhuid
Aan het einde van de zomer heb je niet alleen kans om jonge of zwangere slangen tegen te komen, midden in de heide liggen soms ‘slangenhemden’. Gladde slangen vervellen namelijk enkele keren per jaar, omdat hun opperhuid niet meegroeit. De vrouwtjes verliezen vaak vlak voor de jongen geboren worden nog hun vel. Wanneer de slang op het punt staat hun vel kwijt te raken, kun je dat goed zien aan de ogen. Deze zijn dan wittig en dof. Maar ook de kleur van de schubbenhuid is dan anders. Deze is wat donkerder en het vlekkenpatroon is wat moeilijker zichtbaar.
Vroege Vogels TV over de Kalmthoutse Heide is vrijdag 24 september 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!