Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ginkgo van Leiden, libellen, vogeltrek en alle overige onderwerpen

  •    •  
22-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
683 keer bekeken
  •  
bloedrode heidelibel - Cuba Vink

© Bloedrode heidelibel - Fotograaf: cubavink

Leidse ginkgo, trekvogels, bedreigde libellen en alle overige onderwerpen in de Vroege Vogels uitzending van zondag 22 september 2024.

Beluister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:11:45 - Leidse ginkgo: boom van het jaar?
00:32:00 - Bedreigde libellen
00:44:20 - Octavie Wolters drukt natuurgebied af
01:12:05 - De voordelen van natuurvolgend bosbeer
02:30:50 - Vogeltrek langs de kust

Leidse ginkgo: boom van het jaar?

Hij is al honderden jaren oud, en staat in de Hortus in Leiden: de Ginkgo-boom. En als het aan de 17-jarige Teun Honsbeek uit Leiden ligt, wordt deze Ginkgo biloba de Boom van het jaar 2024. Bomen uit alle provincies én van Bonaire doen mee aan die verkiezing, en er kan volop gestemd worden. Verslaggever Henny Radstaak ontmoet Teun en zijn team bij de ingang van de Leidse Hortus, waar behoorlijk campagne wordt gevoerd voor de Ginkgo.

Wil je stemmen op de Ginkgo-boom of één van de andere genomineerde bomen? Klik dan hier

Team Ginkgo bij de boom 2

Team Ginkgo bij de boom, v.l.n.r. Ton Cornelisse, Teun Honsbeek en Rinny Kooi

© Henny Radstaak

Venglazenmaker: laatste kans om hem te zien?

De nieuwe Europese Rode Lijst van bedreigde libellen schetst een somber beeld. Het klimaat jaagt veel koudeminnende soorten over de kling. Eén van de soorten die aan het verdwijnen is, is de venglazenmaker. We bezoeken zo'n beeetje het laatste ven waar deze sierlijke libel nog te zien is.

venglazenmaker (c) Roy van Grunsven

De voordelen van natuurvolgend bosbeer

Eigenaren van bospercelen mogen volgens een paar jaar geleden afgesproken gedragscode niet meer dan een halve hectare bos in één keer kappen, voor de houtoogst. Dit om te voorkomen dat er in onze bossen grote kaalslag plaatsvindt.

Maar volgens de Stichting Natuurvolgend Bosbeheer is dat maximum van een halve hectare nog steeds veel te veel. De Stichting pleit er bij monde van Jaap Kuper, oud-rentmeester van Kroondomein Het Loo, voor om vooral niks te doen, als bosbeheerder. Dat is beter voor de biodiversiteit en de opslag van CO2, levert een mooier bos op en ook nog eens meer geld.

02 Jaap Kuper

Jaap Kuper van de Stichting Natuurvolgend Bosbeheer

© Henny Radstaak

Trekvogels langs de kust

In september en oktober worden niet alleen heel veel trekvogels onrustig. Ook veel vogelaars willen maar één ding: naar buiten! Want nu is HET moment om letterlijk miljoenen vogels uit het noorden en oosten langs te zien komen. Lars Buckx, van ‘Dagje in de natuur’ is dan ook bijna iedere ochtend bij zonsopkomst in de Kennemerduinen te vinden, om te zoeken naar dat ene krentje in de pap. Verslaggever Rob Buiter zoekt met hem mee!

Ringsnaveleend

Ringsnaveleend

© Fotograaf Lars Buckx

Octavie Wolters drukt natuurgebied af

Beeldend kunstenaar Octavie Wolters ,die enkele jaren geleden met haar boek Het lied van de spreeuw, nog hoge ogen gooide in de strijd om de Jan Wolkers prijs, heeft haar tanden gezet in een nieuw project. Ze gaat Blankwater, het Limburgse natuurgebied vastleggen. Ze verzamelt alles wat ze er kan vinden, van braam tot eikel en drukt dat thuis af met zwarte inkt..

6 braam
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor