Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Giftige poep in de natuur

  •  
21-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1878 keer bekeken
  •  
Drol van een Galloway

Drol van een Galloway-rund

© Henny Radstaak

Er zitten te veel giftige medicijnresten in de mest van vee dat in de natuur graast. Natuurbeheerders laten vaak vee van boeren in hun gebieden grazen. Onderzoek van ARK Natuurontwikkeling toont aan dat de concentraties van giftige medicijnresten soms zo hoog zijn, dat het vrijwel alle insecten doodt. Boeren geven hun vee vaak preventief ontwormingsmiddelen. In 3 van de 41 monsters werden grote hoeveelheden Fenbendazol, Ivermectine en Eprinomectine aangetroffen. “Die zorgen ervoor dat insectenlarven in de poep niet of nauwelijks tot ontwikkeling komen en uiteindelijk dus sterven”, zegt Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling.

Domino-effect

Van Fenbendazol is aangetoond dat het bij bepaalde doseringen dodelijk is voor vogels. Van de andere twee kunnen zelfs lage concentraties al desastreuze gevolgen hebben: vrijwel alle insecten in de poep sterven. Met een domino-effect tot gevolg: acuut voedselgebrek voor de vogels en zoogdieren die afhankelijk zijn van de insecten als voedselbron. Dat is natuurlijk geen goeie zaak, vooral niet als het gaat om vee dat graast in natuurgebieden.

Drol is van levensbelang

Jeroen Helmer

Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling

© Henny Radstaak

Poep is een belangrijke schakel in de kringloop van het leven. Honderden insectensoorten zijn er direct afhankelijk van, zoals mestkevers. “Daar zitten er soms duizend van in één vlaai“, legt Jeroen Helmer uit. “Het is kennelijk nog niet bij iedereen duidelijk wat de gevolgen zijn van het gebruik van ontwormingsmiddelen”. ARK pleit voor nauwgezette monitoring van en onderzoek naar het gebruik van ontwormingsmiddelen bij boerenvee in natuurgebieden, zodat giftige poep uit de natuur wordt geweerd. “Terreineigenaren die vee van boeren in hun gebied laten grazen, moeten erop toezien dat die boeren dat gif niet meer gebruiken, want dat heeft verstrekkende gevolgen”, aldus Helmer. De natuurorganisatie blijft het onderzoek naar koeienvlaaien voortzetten.

Meer over:

giftige, mest
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.