Het is niet klip en klaar waarom de gewone pad achteruitgaat in Nederland. Herder noemt een aantal mogelijk oorzaken. Zo zou klimaatverandering een rol kunnen spelen. Verder het verdwijnen van leefgebied, de toename van het verkeer en dus aanrijdingen. Ook landbouwgif zou een rol kunnen spelen. De achteruitgang in de aantallen van de gewone pad in ons land komt overeen met tellingen uit Zwitserland en Engeland.
Herpes
En of dat niet genoeg is waart er mogelijk een nieuw virus in amfibieenland. Althans, dit zogeheten ‘amphibian herpesvirus’ is al langer bekend in Engeland, Duitsland, Zwitserland en Italië, maar komt mogelijk ook voor in Nederland. Besmette kikkers en padden kunnen sterven aan de infectie, maar dit gebeurt niet altijd. De symptomen uiten zich bij kikkers met name als blaasjes die een gedeelte of het gehele lichaam kunnen bedekken. Deze blaasjes zijn vaak wat harder dan de rest van de huid en kunnen doorzichtig en ook ondoorzichtig zijn. RAVON roept op om uit te kijken naar padden en kikkers met herpes.
Paddentrek
Momenteel trekken padden en kikkers met soms tientallen tegelijk naar hun voortplantingsplekken. En daarmee is de paddentrek begonnen. De jaarlijkse ‘grote migratie’ onder amfibieen. Mannetjes en vrouwtjes van onder meer de gewone pad en de bruine kikker trekken naar geschikt water om daar te beginnen aan de voortplanting. Honderden vrijwilligers in heel Nederland helpen de migrerende amfibieen een handje door ze, op verschillende plekken, ‘de weg over te zetten’. Om te voorkomen dat ze worden doodgereden. Uit de laatste cijfers van RAVON blijkt dat er in 2019 maar liefst 200.000 padden en kikkers veilig naar de overkant zijn gezet. Hiervan waren er ruim 82.000 gewone pad.