De populatie achtarmen (Nederlandse woord voor octopus) in de Noordzee staat sterk onder druk door de bodemvisserij. In de jaren ’60 tot ’80 van de vorige eeuw daalde het aantal waarnemingen van achtarmen in de Noordzee. Ondanks meer onderzoek zijn er daarna niet meer achtarmen waargenomen. Voorlopig moeten we vaststellen dat de gewone octopus die deze zomer in de Oosterschelde is aangetroffen een dwaalgast is, die er mogelijk nog steeds zwemt of, nog waarschijnlijker, op de bodem tussen stenen verborgen zit.
Kleine of gewone octopus
Eerder deze week kwamen er al berichten over een nieuwe octopus waarvan Stichting ANEMOON dacht dat het om een kleine achtarm ging. Maar na overleg met medewerkers van het Naturalis Biodiversity Center in Leiden zijn ze er nu van overtuigd dat in plaats van een kleine achtarm zeer waarschijnlijk te maken hebben met een waarneming van de nog zeldzamere gewone octopus (
Octopus vulgaris
). Deze octupus kan tot een meter lang worden en is sinds ongeveer 1950 niet meer in de Noordzee en nog nooit in de kustwateren aangetroffen.
Nederlandse naam: Europese achtarm
Wetenschappelijke naam:
Octopus vulgaris