Diergaarde Blijdorp in Rotterdam schrok zaterdag op toen bij twee gestorven uiltjes aanwijzingen werden gevonden voor besmetting met het vogelgriepvirus H5N1. Volgens het ministerie van LNV is het de eerste keer dat mogelijk deze variant van de vogelgriep opduikt in Nederland. Het virus kan gevaarlijk zijn voor mensen.
Vervolgonderzoek moet straks uitwijzen of het om een daadwerkelijke besmetting van het vogelgriepvirus gaat. De Voedsel en Waren Autoriteit neemt de komende dagen aanvullende monsters van de vogels in Blijdorp.
Voor de diergaarde is de vermoedelijke besmetting wrang. Blijdorp was de eerste dierentuin in Europa die zijn vogels mocht inenten tegen vogelgriep. Extra zuur, aangezien juist deze twee jonge diertjes net na de vaccinatieronde werden geboren en dus niet waren ingeënt. Naar het ontstaan van de besmetting is het gissen. Wellicht zijn de sperweruiltjes ziek geworden, doordat ontlasting van een wilde vogel in hun hok terecht is gekomen.
Bezoekers van Blijdorp kregen zondag bij binnenkomst een flyer met daarop informatie over de mogelijke besmetting. Veel indruk maakte het niet. Hoewel niet iedereen op de hoogte was van de situatie, aangezien het nieuws pas zaterdagavond bekend werd gemaakt, was er van echte bezorgdheid geen sprake. De ongeveer 10.000 personen liet zich niet tegenhouden voor een bezichtiging van de dieren.
De dierentuin nam geen extra voorzorgsmaatregelen. Alleen bij intensief contact tussen mens en die kan de ziekte worden overgedragen. Mensen die alsnog vragen hadden, konden vanaf zondagochtend bellen met een gratis landelijk publieksinformatienummer.
Werknemers van de diergaarde die met de dieren werken, droegen echter wel beschermende kleding en hebben uit voorzorg het virusremmer Tamiflu gekregen. De incubatietijd is zeven dagen.
Vorige week was er een constatering van vogelgriep in het Gelderse Voorthuizen. Toen betrof het een milde vorm van de ziekte.