Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gevecht tegen droogte in het Naardermeer

  •  
02-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Het gevaar van verdroging ligt meer en meer op de loer in het Naardermeer. Om te beginnen ligt het gebied hoger dan de omgeving. Tel daarbij aanhoudende droogte en een dalend grondwaterpeil bij en zo ontstaat een situatie waardoor het gebied teveel water dreigt kwijt te raken. Dat kan in een gebied als het Naardermeer, waar alles in verbinding staat met water, desastreuse gevolgen hebben. En dus is het tijd voor actie.

Het wegstromen van water vanuit de kern van het Naardermeer kan grote gevolgen hebben voor onder meer de bijzondere veenmosrietlanden, die áltijd nat moeten zijn. En habitatten van verschillende vogelsoorten kunnen hierdoor verdwijnen.

Schil van het Naardermeer

Een van de sleutels om het probleem op te lossen ligt bij een flink aantal percelen die om het Naardermeer heen liggen. Dit wordt de schil van het Naardermeer genoemd. Deze landbouwpercelen zijn in de afgelopen jaren voor een groot deel opgekocht door Natuurmonumenten. Samen gaan ze in de toekomst de ‘deltawerken’ van het Naardermeer vormen, omdat deze stukken land het water moeten tegenhouden.

Presentator Menno gaat met boswachter Kelly Meulenkamp op pad in een van de meest recent aangekochte percelen. Hij hoort hoe de schil werkt en welke rol rietland kan hebben als buffer tegen het wegvloeiende water.

Vroege Vogels in het Naardermeer: vrijdag 2 oktober 2020 om 19.50u op NPO2!

Meer over:

naardermeer, droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.