Vijf Aziatische landen zijn volgens Carbon Tracker, een denktank die de wereldwijde transitie naar schonere energie analyseert, verantwoordelijk voor 80 procent van de nieuwe kolencentrales die wereldwijd zijn gepland. In een woensdag gepubliceerd rapport waarschuwt de denktank dat de bouw van de geplande centrales het bereiken van internationale klimaatdoelen zal ondermijnen.
Gebruik kolen in Europa en VS neemt af
China, India, Indonesië, Japan en Vietnam zijn van plan om meer dan 600 nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales te bouwen, met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 300 gigawatt. Het gebruik van kolen is afgenomen in Europa, de Verenigde Staten en elders in de wereld, nu regeringen onder druk staan om de CO2-uitstoot te verminderen en de wereldwijde gemiddelde temperatuurstijging deze eeuw onder de 2 graden Celsius te houden.
'Meerendeel geplande steenkoolprojecten is niet rendabel'
Volgens het rapport van Carbon Tracker zal 92 procent van de geplande steenkoolprojecten in de vijf Aziatische landen niet eens rendabel zijn en zelfs tot een verspilling van naar schatting 125 miljard euro leiden. Tegen 2024 zouden hernieuwbare energiebronnen in elke grote regio immers goedkoper zijn dan steenkool, aldus het rapport. Bovendien zou het tegen 2026 duurder zijn om kolen te exploiteren dan te investeren in hernieuwbare energieopwekking.
De vijf Aziatische landen exploiteren nu bijna driekwart van de wereldwijde kolencentrales. Meer dan de helft van alle fabrieken staat in China.
'Verenigd Koninkrijk stopt 2024 met kolen voor elektriciteit'
Het rapport van Carbon Tracker verscheen op dezelfde dag dat het Verenigd Koninkrijk aankondigde per oktober 2024 geen kolen meer in te zetten bij het verwekken van elektriciteit. Het doel hiervan is andere landen aan te sporen tot het versneld terugbrengen van hun CO2-uitstoot.