Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gemeente: stikstofregels verhinderen bouw Gelders asielzoekerscentrum

  •    •  
24-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
hogeveluwe

© JohanEversFotografie

Bij het dorp 't Harde in Gelderland komt toch geen asielzoekerscentrum. Onder meer door de regels over de uitstoot van stikstof en eisen voor bescherming van planten en dieren zijn de plannen niet haalbaar, liet de gemeente Oldebroek dinsdag weten. De geplande opvang leidde tot veel onrust in het dorp.

Bij 't Harde hadden ongeveer driehonderd asielzoekers moeten worden opgevangen. De beoogde locatie ligt net buiten het dorp, tussen de snelweg A28 en de Bovendwarsweg. Het terrein grenst aan de Veluwe, een beschermd natuurgebied. In de buurt ligt ook een schietterrein van de Koninklijke Landmacht.

Natuur- en milieuregels geven onzekerheid

Volgens Oldebroek, waar 't Harde in ligt, geven de natuur- en milieuregels "te veel onzekerheden om een vergunning aan te vragen". Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft die conclusie getrokken "na vijftien onrustige maanden", aldus de gemeente.

Het COA had de plannen voor de opvang in juni vorig jaar aangekondigd. "We kijken terug op een onrustige periode, voor ons als gemeente maar zeker voor onze inwoners", laat burgemeester Tanja Haseloop-Amsing weten.

Noodopvang sluit door stikstofuitstoot

Oldebroek ergerde zich al langer aan de gang van zaken. Zo meldde de gemeente in maart dat het COA niet op tijd informatie had gegeven over het asielzoekerscentrum. "Het is niet de eerste keer dat u de aan ons toegezegde datums overschrijdt. Dit draagt bij aan negatieve beeldvorming", schreef de burgemeester toen in een brief aan het COA.

Begin dit jaar sloot een noodopvang bij het strand in het Noord-Hollandse Petten in verband met de uitstoot van stikstof. Voor de stroomvoorziening moest de opvang gebruikmaken van generatoren. Die lieten te veel stikstof in het naastgelegen Natura 2000-gebied terechtkomen. De asielzoekers verhuisden naar Schagen in dezelfde gemeente. Ook in Nieuw-Milligen (gemeente Apeldoorn) ging een noodopvang in een natuurgebied niet door om de uitstoot van stikstof.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor