Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Luxe vogelhut: gemak dient de natuurfotograaf

  •  
24-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
449 keer bekeken
  •  
Kuifmees

© Bertus Rozemeijer

Natuurfotografie is een onvoorstelbaar populaire hobby geworden. Maar daarmee is het nog niet direct makkelijk om bijvoorbeeld vogels op een mooie manier voor je lens te krijgen. Op verschillende plaatsen in het land worden fotografen tegenwoordig op een comfortabele manier geholpen: met een luxe ‘fotohut’.

Schuiltentje

Een fotohut is eigenlijk een luxe variant op het ouderwetse schuiltentje, maar dan op een vaste locatie. De Twentse natuurfotograaf Han Bouwmeester, uitbater van inmiddels zeven fotohutten, gaat daarbij behoorlijk ver om zijn gasten te plezieren. In zijn hut zit je op een luxe bureaustoel achter raampjes die met camouflageschermen, of soms zelfs met ‘eenzijdig glas’ zijn beschermd. Je camera zet je op een statiefkop die soepeltjes over een rails heen en weer kan schuiven. 
Voor de hut ligt op ooghoogte een waterplas waar vogels komen drinken. Met een beetje (!) voer kunnen de vogels ook naar verschillende takken worden gelokt, die de fotograaf naar believen kan schikken of verplaatsen.

Terreinbeheerders

De hutten van Bouwmeester zijn mede tot stand gekomen dankzij terreinbeheerders, zoals Landschap Overijssel of Staatsbosbeheer. ‘Wij hebben daar ook baat bij, omdat het een beetje inkomen genereert’, vertelt ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel. ‘Sinds Bleker moeten terreinbeheerders steeds meer de eigen broek ophouden. Dan helpen ook de bijdragen van natuurfotografen een beetje. Bovendien struint een fotograaf die in een mooie schuilhut zit niet buiten de paden dwars door onze terreinen.’
Fotograaf Bertus Rozenmeijer komt met enige regelmaat in de hutten van Bouwmeester. ‘Ook al zit je op een vaste plek, toch kom je nog vaak genoeg verrassingen tegen’, zegt hij. De ene keer heb je allerlei mezen voor de lens, zoals kuifmees en matkop, een andere keer komt er ineens een draaihals of een kruisbek bij de plas drinken. En zolang je niet extreem gaat voeren bij de hutten, en de vogels daarmee ‘afhankelijk’ maakt van de fotografie, vind ik dit een prima manier om vogels zonder verstoring vlak voor je lens te krijgen.’
Informatie over de fotohutten van Bouwmeester staat op zijn site .
Han Bouwmeester in één van zijn hutten (foto: Rob Buiter)
Han Bouwmeester

© Rob Buiter

In de fotohut kun je ook soorten als de appelvink vlak voor je lens krijgen (foto: Rob Buiter)
Appelvink

© Rob Buiter

Bertus Rozemeijer is een regelmatige bezoeker van de fotohutten. 'Ook al zit je op een vaste plek, je wordt toch nog regelmatig verrast door de vogels die je hier ziet.' (foto: Rob Buiter)
Bertus Rozemeijer

© Rob Buiter

Inspiratie opdoen? Op onze foto-pagina zijn elke dag de mooiste natuurfoto's te zien!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor