De kauw komt uit de categorie 'onomatopee': een vogel die zijn eigen naam roept (al klinkt het soms meer als 'kjak' dan als 'kauw').
Roek
De roek broedt in grotere of kleinere kolonies, vaak langs snelwegen. Zijn zang is lager dan van de kauw, maar wat hoger dan van de zwarte kraai. Hij klinkt vooral nasaal.
Zwarte kraai
De zwarte kraai zegt net als de roek 'krah - krah - krah'. De kraai heeft wat meer variatie in huis dan de roek (die dus ook iets hoger 'kraht').
Ekster
Het bekendste geluid van de ekster is een geluid dat met wat fantasie klinkt als het luid schudden met een grote lucifersdoos, of een luide roep die klinkt als 'kiejak'. Daarnaast heeft de ekster ook een prachtige zang, heel zacht en melodieus.
Gaai
De gaai, voorheen bekend als Vlaamse gaai, kan luid alarmeren: schrèèèk! Daarnaast is de gaai een meesterimitator. Met name het verschil tussen een echte miauwende buizerd en een 'gaaienbuizerd' is zelfs voor kenners lastig te herkennen. Daarnaast heeft ook de gaai een prachtige, zacht brabbelende zang.
De Raaf
In de fabel van De vos en de raaf, van Jean de la Fontaine, wordt de raaf neergezet als ijdel en de vos als een slijmbal, omdat hij zegt dat de raaf zo mooi zingt (in de hoop dat de raaf dan zijn snavel opendoet en een stuk kaas voor de vos laat vallen, weet u nog? Maar volgens Henk Meeuwsen is de vos bepaald geen slijmbal. 'De raaf zingt echt mooi!' De raaf heeft het diepste geluid van alle kraaiachtigen, wat een beetje klinkt als 'korr korr korr'.
Eerdere afleveringen van de geluidencursus beluisteren?
Via deze links zijn de oude afleveringen terug te vinden:
De quiz na de eerste serie geluidencursukssen
staat hierDe geluiden van ruim 200 Europese vogels zijn beschreven in de
Veldgids Vogelzang
van Dick de Vos, waar Henk Meeuwsen
een app
bij maakte.