Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geld voor terugkeren eb en vloed bij Grevelingen

  •  
07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Flamingo's in het Grevelingenmeer

© Flamingo's in het Grevelingenmeer. Fotograaf: MicheldeBeer

Om de waterkwaliteit en het bodemleven in het Grevelingenmeer en andere wateren te verbeteren, trekt het kabinet in totaal 275 miljoen euro uit. Daarvan gaat 75 miljoen euro naar de aanleg van een doorlaat in de Brouwersdam. Door de toevoer van meer vers water moet er weer meer leven komen in de Grevelingen. Daarover is jarenlang discussie gevoerd.

Schade aan ecosysteem

Het ecosysteem van het meer tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee is ernstig aangetast sinds de voormalige zeearm in de jaren zeventig volledig werd afgesloten. Aan de Noordzeekant ligt de Brouwersdam, aan de Oosterscheldekant de Grevelingendam. Door een tekort aan zuurstof leven er steeds minder vissen, planten en andere soorten.
"We hebben Nederland veiliger gemaakt tegen de gevaren van hoog water. De komende jaren gaan we samen gericht investeren om ook de waterkwaliteit en de natuur in de grote wateren weer op peil te brengen", kondigt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan. Ze informeert donderdag de Tweede Kamer over de plannen, samen met minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten. De twee ministers bezoeken donderdag de regio.

Plannen

Verschillende plannen om iets te doen aan de natuur in het Grevelingenmeer zijn onder andere vanwege geldgebrek gestrand, maar nu trekt Schouten 75 miljoen euro uit om een historische stap mogelijk te maken. Mogelijk komt in de dam een getijdencentrale, die stroom opwekt door de werking van eb en vloed. Dat wordt nog onderzocht. Niet alleen de waterkwaliteit in de Grevelingen moet beter. Er komt ook extra geld voor verbetering van de waterkwaliteit en natuur rond Eems en Dollard, ten noordoosten van Groningen.
Verder investeert het kabinet in het verbeteren van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat is nodig om te voorkomen dat medicijnresten, microplastics en ongewenste chemicaliën in het water en de natuur terechtkomen. Later volgen nog maatregelen om de milieueffecten van de landbouw te verminderen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.