In de lucht boven Nederland is geen radioactief jodium-131 gemeten, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In Noorwegen Finland, Polen, Tsjechië, Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn vorige maand wel kleine hoeveelheden van de stof gemeten.
Onbekende herkomst
Waar het jodium vandaan komt is onbekend. Afgelopen maand pikten stralingsmeters in heel Europa ineens een lichte verhoging van de radioactiviteit in de lucht op. Het begon op de Russisch-Noorse grens. Vervolgens werd de straling ook in Frankrijk, Tsjechië, Spanje en Luxemburg opgepikt. Eind januari verdween de lichte verhoging ineens weer net zo plotseling als het was gekomen. Op internet gaan geruchten dat het afkomstig zou zijn van een ongeval in een kernreactor of zelfs een test met een kernwapen in Rusland. Maar dat is volgens het RIVM uitgesloten. Er zou dan niet alleen jodium-131 vrijkomen maar ook andere radioactieve jodiumsoorten.
Het jodium-131 is een door mensen gemaakte radioactieve stof. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de behandeling van schildklierkanker. De waarden die gerapporteerd worden zijn zeer laag, van 0,1 tot 5 microbequerel per kubieke meter. Van nature komen er verschillende radioactieve stoffen voor in de lucht in Nederland, zoals lood-210 en beryllium-7.
De Amerikaanse luchtmacht probeert nu de oorsprong te achterhalen. Die vliegt op met een speciaal vliegtuig over Europa. Aan boord is zeer gevoelige apparatuur om straling te meten. Deze WC-135 Constant Phoenix kan zien waar de straling het hoogste is.