Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Geen paniek om mogelijke reuzenteek'

  •  
15-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
teek

© Teek - Fotograaf Manuela

De kans dat iemand in Nederland deze zomer een hyalommateek ofwel 'reuzenteek' tegenkomt is vrijwel nihil. De kans dat zo'n teek een ziekteverwekkend virus bij zich draagt is nog kleiner. Er is geen enkele aanleiding voor paniek, al lijkt het er wel op dat zondag in Drenthe een hyalommateek is gevonden, zegt bioloog Arnold van Vliet maandag.
Hyalommateken komen uit Afrika en Azië. De afgelopen tien jaar zijn ze ook in Zuid- en Oost-Europa gezien. De teken zijn duidelijk groter dan de volop in Nederland voorkomende schapenteek, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen.
Volwassen hyalommateken leven op koeien, schapen en paarden. Een inwoonster van Drenthe trof de teek aan op haar paard en liet hem aan deskundigen zien.

Meer over:

teek, reuzenteek
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.