Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geen otter, serval of wasbeerhond meer als huisdier

  •  
10-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7222 keer bekeken
  •  
Wasbeerhonden_foto_Jaap_Mulder.jpg

© Wasbeerhonden (foto: Jaap Mulder)

Na dertig jaar onderhandelen is ie er dan eindelijk: de positieflijst zoogdieren. Van de 330 soorten zoogdieren die nu nog als huisdier gehouden mogen worden, mogen er vanaf 1 januari 2024 nog maar 30 soorten gehouden worden. Minister van landbouw Staghouwer maakte de lijst op woensdag 6 juli bekend. Tot grote vreugde van David van Gennep, directeur van stichting AAP, die veel van deze dieren opvangt als het houden er van op een mislukking uitdraait. “Ik ben heel blij met de lijst. Vooral voor de degoe, dat is een knaagdier dat we hier bij onze stichting ontzettend vaak binnen krijgen. En de serval, daar komen er ook veel van binnen.“

Vroege Vogels actie

Ook Vroege Vogels besteedde meerdere malen aandacht aan de langlopende discussie rond de totstandkoming van de positieflijst en de handel in wilde dieren. Zo startte het programma in 2012 een petitie om de handel van wilde dieren op Marktplaats te doen stoppen.  In 2015 was toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma te gast bij Vroege Vogels met het bericht dat na 22 jaar er een positieflijst was.  Maar daar werd in 2017 door de rechter een streep doorgezet omdat de lijst onvolledig onderbouwd was. 

Nieuwe lijst

Door een speciale onafhankelijke commissie werd na de uitspraak van de rechter een nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde lijst opgesteld. Er zijn vier hoofdredenen om een positieflijst in te voeren:

1) dierenwelzijn. Niet-gedomesticeerde, exotische diersoorten hebben complexe behoeften. Daardoor is het voor de gemiddelde eigenaar erg moeilijk, zo niet onmogelijk, om de gespecialiseerde zorg te bieden.

2) Openbare veiligheid, om zowel het publiek als eigenaren van exotische dieren te beschermen.

3) Risico’s op zoönoses, ofwel ziektes die van dier op mens (of andersom) kunnen overspringen.

4) Biodiversiteit. Als exotische dieren ontsnappen of worden vrijgelaten, kunnen ze lokale ecosystemen verstoren.

Uiteindelijk bleven er dertig dieren over die nog gehouden mogen worden vanaf 1 januari 2024. Daartussen staan ook zoogdieren die als gedomesticeerd worden beschouwd zoals paard, hond en kat.

Overgangsregeling

Om ervoor te zorgen dat er geen dieren gedumpt zullen worden, zal er een overgangsrecht gelden: mensen die op 1 januari 2024 een niet toegestaan dier hebben, mogen dat dier houden totdat het dier overlijdt. Dit geldt ook voor de jongen waarvan een dier op 1 januari 2024 al drachtig is. Deze groep dieren mogen ook nog verhandeld worden. Voor officiële dierentuinen en wildopvangcentra geldt een uitzondering van de positieflijst.

Maar het houden van wasbeerhond, serval of otter zal na de overgangsregeling dus verleden tijd zijn.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.