Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gedumpte aapjes naar Stichting AAP (video)

  •  
09-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
image006.jpeg

© De witoorpenseelaapjes

Woensdagmiddag 8 juli heeft Stichting AAP twee witoorpenseelaapjes opgehaald in Utrecht. De aapjes werden eerder die dag aangetroffen in de Utrechtse wijk Ondiep, waar ze vermoedelijk zijn gedumpt door hun eigenaar. Ze waren in een kartonnen doos achtergelaten op de stoep van een medewerkster van Huisdierenmeldpunt Utrecht, die contact opnam met Stichting AAP. Inmiddels zijn de diertjes veilig gearriveerd in de quarantaine van het opvangcentrum in Almere, waar ze rustig kunnen bekomen van de schrik.
Angstig
AAP-directeur David van Gennep trof de dieren in gestreste toestand aan. Met name één van de twee leek erg angstig, is bijzonder klein van stuk en heeft een kale, beschadigde staart; een teken van verwaarlozing.
Witoorpenseelaapjes zijn vanwege hun schattige uiterlijk en kleine formaat nog altijd populair als huisdier, maar in Nederland is dit verboden en komt het tegenwoordig nog weinig voor. Bovendien hebben deze diertjes erg specifieke zorg nodig. Een mogelijkheid is dat de eigenaar daarom vóór de vakantieperiode van de dieren af wilde.
Aansterken
Bij AAP zullen de diertjes, die door de medewerkster van het Huisdierenmeldpunt Utrecht werden omgedoopt tot Brad en Angelina, de eerste drie maanden in quarantaine doorbrengen. Hier worden ze verder onderzocht door de dierenarts, waarna ze kunnen aansterken en rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Na deze verplichte quarantaineperiode verhuizen ze naar een verblijf op de zoogdierenafdeling, waar momenteel nog zeven andere witoorpenseelaapjes zitten. Uiteindelijk hoopt Stichting AAP een geschikt herplaatsadres voor de diertjes te kunnen vinden.
Stichting AAP
Dierenwelzijn staat nog altijd sterk onder druk. Veel exotische dieren leiden geen dierwaardig leven en menselijk handelen is daar vaak de oorzaak van. Stichting AAP verbetert op een duurzame manier het welzijn van deze uitheemse, niet-gedomesticeerde dieren. Dit lukt door praktische opvang te combineren met wetgeving en beleid, waar mogelijk met in samenwerking met (inter)nationale partners. “Dweilen met de kraan dicht, noemen we dat."
Bron: Stichting AAP.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.