'Gasverbruik kan omlaag dankzij restwarmte'
• 27-06-2017
• leestijd 1 minuten
© Raffinaderij - Bron Pixabay
Bij de productie van brandstoffen in Nederlandse olieraffinaderijen komt genoeg restwarmte vrij om enkele honderdduizenden woningen te verwarmen. Daarmee kan het gebruik van aardgas aanzienlijk worden teruggedrongen, en daarmee de uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide (CO2).
Dat blijkt uit onderzoek waarvan de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) de resultaten dinsdag presenteert. De studie is uitgevoerd samen met het Havenbedrijf Rotterdam en de Gasunie, op basis van gegevens van de raffinaderijen van Shell, BP, ExxonMobil, Gunvor en Zeeland Refinery.
Restwarmte bij verwerking van ruwe olie
De restwarmte die vrijkomt bij de verwerking van ruwe olie tot bijvoorbeeld benzine of diesel, verdwijnt nu in koelwater en naar de lucht via de schoorsteen. Door die warmte op te vangen in warmtenetten, kunnen 230.000 tot op termijn 420.000 huishoudens worden verwarmd zonder aardgas. Ook in onder meer kassen en kantoren kan de warmte worden benut.
Het is volgens VNPI de eerste keer dat zo helder in kaart is gebracht hoe groot het potentiële aanbod aan restwarmte uit de Nederlandse olieraffinaderijen is. Helemaal CO2-neutraal is restwarmte dus niet omdat er bij de verwerking van ruwe olie natuurlijk wel koolstofdioxide vrij komt.
Bron: ANP