© Pixabay
De G40, een groep van veertig grote en middelgrote steden in Nederland, heeft minister Rob Jetten van Klimaat en Energie in een brief gevraagd om haast te maken met de ontkoppeling van de tarieven van gas en het warmtenet. Door de koppeling zijn afnemers van duurzame restwarmte onnodig duur uit.
De prijzen van het warmtenet en van gas zijn gekoppeld, omdat gebruikers niet zelf hun leverancier kunnen kiezen en om te voorkomen dat die leveranciers te veel vragen. De maatregel die bedoeld is als bescherming van consumenten, werkt nu in hun nadeel.
Volgens de briefschrijvers wordt de urgentie voor deze ontkoppeling steeds groter. "We hebben al regelmatig het Rijk opgeroepen om de warmtetarieven los te koppelen van de gasprijs. De gasprijzen blijven stijgen en daarmee zullen volgend jaar de warmtetarieven opnieuw stijgen. Een snelle ontkoppeling is essentieel om het draagvlak voor de overstap op een warmtenet te vergroten."
De G40 noemt de koppeling oneerlijk. "Wij krijgen regelmatig vragen van onze inwoners die zich zorgen maken over hun energierekening en niet begrijpen waarom zij geen eerlijke prijs krijgen doorberekend voor hun (duurzame) warmtenet. Naast de urgentie voor de ontkoppeling zien we dat inwoners nu graag van het gas af willen vanwege de stijgende gasprijzen."
Jetten heeft in een eerder overleg al toegezegd werk te maken van een ontkoppeling. In zijn plan zou de koppeling geleidelijk en uiteindelijk in 2030 geheel worden losgelaten. Dat vindt de G40 veel te lang duren. De groep wil dat vanaf volgend jaar de ontkoppeling wordt ingezet en al in 2025 geheel ontkoppeld hebben.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.