'Garnalenvisserij nog niet klaar voor MSC-certificaat'
• 29-08-2017
• leestijd 2 minuten
© Garnalenvisser - ©Hans Ulrich Roesner/WWF
Nederlandse natuurorganisaties maken zich zorgen over het voornemen om de Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers het MSC-keurmerk voor duurzame visserij te verlenen. De beoordeling van de visserij schetst een te rooskleurig beeld van de impact van garnalenvangst op de natuur. Vissers hoeven daardoor nauwelijks maatregelen te nemen om de forse bijvangsten van onder meer jonge schol, kabeljauw, haaien en roggen te verminderen. De natuurorganisaties willen hun bezwaar en verbetervoorstellen op korte termijn bespreken met MSC en de visserijorganisaties, zodat de MSC-certificering geen vertraging oploopt.
De Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers spannen zich in om het certificaat van het Marine Stewardship Council (MSC) te verkrijgen. MSC – bekend van blauwe logo met het visje - is hét keurmerk voor duurzame visserij. De garnalenvissers worden in hun streven gesteund door een coalitie van het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Stichting de Noordzee en de Waddenvereniging. Het MSC-certificaat kan de internationale garnalenvisserij verder helpen verduurzamen.
Te veel bijvangst
De garnalenvissers in Nederland hebben met de overheid en natuurorganisaties al afgesproken dat zij hun ecologische impact in 2020 halveren. Daarom zijn inmiddels kleine gebieden gesloten voor garnalenvisserij en wordt de maaswijdte van de netten vergroot om de bijvangst te verminderen. De aanvraag van het MSC-keurmerk sluit naadloos aan op het streven tot verduurzaming. Maar hoewel de Nederlandse garnalenvissers al goede stappen hebben gezet, is er bij de garnalenvangst in de Nederlandse, Duitse en Deense kustzone en de Waddenzee nog steeds sprake van teveel bijvangst. Gemiddeld bestaat 60 procent van de vangsten van garnalenvissers uit bijvangst.
MSC-beoordelaars concludeerden in het voorjaar nog dat de garnalenvissers actie moesten ondernemen om hun bijvangst te verminderen als ze in aanmerking wilden komen voor het internationale MSC-certificaat. Maar tot onvrede van de natuurorganisaties is die conclusie in de laatste, definitieve beoordeling voor het MSC-certificaat in juli terzijde geschoven. De MSC-beoordelaars hebben hun mening binnen enkele maanden herzien en concluderen nu dat de bijvangst ‘waarschijnlijk marginaal’ is. Daardoor dreigt in de MSC-certificering geen eis te worden opgenomen dat de garnalenvisserij maatregelen moet nemen om de bijvangst te verminderen.
Geen vertraging MSC-certificaat
De gedateerde en magere onderbouwing in het eindrapport gaat voorbij aan recente wetenschappelijke literatuur die de impact van de bijvangst juist onderstreept. De natuurorganisaties hebben daarom bezwaar aangetekend bij MSC. De consument moet erop kunnen vertrouwen dat garnalen met MSC-logo daadwerkelijk duurzaam zijn gevangen. De natuurorganisaties hebben daarom een zienswijze met verbetervoorstellen ingediend bij MSC. Zij willen hun zienswijze de komende weken bespreken met MSC en de visserijorganisaties, zodat de MSC-certificering van de garnalenvisserij geen vertraging oploopt.
Bron: Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, Stichting de Noordzee, Waddenvereniging