‘Ambitieuzer en scherper’. Natuurorganisaties zijn onomwonden blij met het maandag gepresenteerde stikstofadvies van de Commissie Remkes. In tegenstelling tot de plannen van het kabinet stelt de commissie voor om de stikstofuitstoot in Nederland in 2030 gehalveerd te hebben. En boeren moeten ook gedwongen kunnen worden om te stoppen. In Vroege Vogels een gesprek met de Wageningse hoogleraar Rudy Rabbinge, lid van de Commissie Remkes en Alex Datema, melkveehouder en voorzitter van Boerennatuur.
Reacties op het plan
Wat boerenorganisatie LTO betreft mag het advies meteen in een onderste la verdwijnen. Volgens natuurorganisatie WNF biedt het rapport juist een uitweg uit de stikstofcrisis door te erkennen dat een forse reductie van de stikstofuitstoot de enige manier is om zowel de natuur te herstellen en weer ruimte te bieden voor economische ontwikkeling. Oppositiepartij GroenLinks is positief over het plan van Remkes. Coalitiepartij D’66 ziet advies als een steun in de rug en vindt dat het kabinet er ‘een flinke schep’ bovenop moet doen. Komende week gaat de Tweede Kamer in debat over dit stikstofrapport.
Niet ver genoeg
Commissievoorzitter Johan Remkes zei maandag bij het begin van de presentatie dat ‘wie denkt dat de coronacrisis het stikstofspook heeft verjaagd, het goed mis heeft’. De hoofdconclusie van het rapport is dat het kabinet niet ver genoeg gaat. In april presenteerde minister van landbouw Carola Schouten haar stikstofplan. Daarin wordt nog uitgegaan van het doel om de stikstofuitstoot in Nederland in 2030 met 26% te hebben verminderd. De Commissie Remkes wil dat percentage verdubbeld zien.