Het zwart weeskind is één van de grootste uilvlinders in Nederland. Met het voorjaar in opkomst kan je de eerste rupsen al vinden op o.a. klimop. Door het zachte weer zijn de rupsen al vroeg etend te vinden.
Het zwart weeskind was tot het begin van deze eeuw vrij zeldzaam in Nederland, met een verspreidingsgebied beperkt van Limburg tot soms Midden-Nederland. Sindsdien is het zwart weeskind een vrij algemene soort in Nederland, met een nog wat geringe verspreiding in het noorden. De volwassen vlinders zijn actief van juni tot oktober, met een piek in juli.
Lokken met zoetigheid
De vlinders komen soms op licht af, maar zijn makkelijker te lokken zoetigheid. Een boom besmeren met een mengsel van (appel)stroop, jam, fruit en alcohol of een wijn/suikermengsel wordt zeer gewaardeerd. De vlinders doen zich tegoed aan de zoetigheid en snoepen lekker van het mengsel. Als de vlinders rusten kan je ze vinden op donkere plekken, zoals in de schuur tegen wand of het plafond.
De levenscyclus van het zwart weeskind
De vrouwtjes leggen hun eitjes op diverse waardplanten zoals klimop, de dovenetel en de vogelmuur, maar ook op andere planten en bomen zoals sleedoorn, de wilg en de berk. Remco Vos van Vlinders in Eemland vond in december al meerdere rupsen op de jonge bladeren en uitgebloeide bloemhoofden. Ook in januari en februari vonden zij op zachte avonden etende rupsen op de klimop.
In het voorjaar worden de dan wat grotere rupsen weer actief na hun overwintering. De rupsen kunnen tot wel zeven centimeter lang worden, wat hen meer opvallend maakt. Door te zoeken naar vraatsporen. Met een goede UV-lamp of zaklamp kan je de rupsen gemakkelijk zien zitten.
Voor het volledige artikel kan je terecht bij bron: Nature Today
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.