Grutto
© Gretha Andeweg
Friesland heeft een primeur. Het is de eerste provincie met concrete plannen om de provincie voor te bereiden op klimaatverandering en het hoofd te bieden aan problemen rondom biodiversiteitsverlies, water- en luchtkwaliteit. Over de plannen spreken we met één van de bedenkers, directeur van de Friese Milieu Federatie (FMF) Hans van der Werf, en met Froukje Hernamdt, directeur van het Natuurmuseum Fryslân.
De provincie Fryslân presenteerde 10 mei het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG), de Friese invulling van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De Friese Milieu Federatie is positief over het vinden van gemeenschappelijke belangen tussen landbouw- en natuurorganisaties. Bijvoorbeeld het tegengaan van droogte, het opslaan van CO2 in de bodem en de lange termijn rol voor de boer als landschapsbeheerder. Hier zou 4,5 miljard euro voor moeten uitgetrokken worden; bijna één vijfde van de 24,3 miljard die voor alle provincies samen beschikbaar is gesteld in het NPLG.
Ook Natuurmuseum Fryslân ziet een rol voor zichzelf weggelegd in het werken naar een natuurvriendelijker Friesland. Het museum wil niet alleen ‘passief’ dieren en planten tentoonstellen, maar meer inzetten op voorlichting. Bijvoorbeeld door bezoekers bewust te maken van natuuramnesie, het fenomeen waarbij elke nieuwe generatie niet meer weet hoe rijk de natuur ten tijde van de jeugd van hun ouders was.
Uiterlijk 1 juli wordt het definitieve Fries Programma Landelijk Gebied ter beoordeling ingediend bij het Rijk.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.