Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hoe overleven vogels een storm?

  •  
11-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2612 keer bekeken
  •  
ijsvogel-wind

© IJsvogel in de wind - Fotograaf: hansvanvuren

Vandaag waaide het hard en regende het pijpenstelen. Wat doen vogels eigenlijk tijdens zo’n storm?

Windschaal voor dieren

Elke vogel ervaart een storm op zijn eigen manier. Voor een klein zangvogeltje is vliegen met windkracht acht een pittige opgave maar voor een Noordse stormvogel is dat geen probleem. De Engelse bioloog Lyall Watson heeft een biologische windschaal gemaakt voor de invloed van de wind op dieren. Volgens deze schaal zijn er bij windkracht acht nog maar weinig vogels in de lucht. Bij windkracht negen durven alleen zwaluwen en eenden nog te vliegen. En bij windkracht tien blijven alle vogels aan de grond.

Perfecte schuilplaats

De vogels die niet meer vliegen, zoeken een schuilplaats op. Zangvogels zoeken beschutting tussen de struiken of in de bomen. Stadsvogels schuilen in de luwte van huizen en gebouwen. En watervogels verschuilen zich tussen het riet. Zo'n schuilplaats kun je zien als een microhabitat met zeer gunstige condities. Het kan er zo goed als windstil zijn en het is er vaak droog.
Merel tijdens storm - fotograaf Lieneke3

© Merel tijdens storm - fotograaf Lieneke3

Deze jonge merel weet al vroeg dat hij moet schuilen tijdens een storm. Hij heeft hoekje achter het huis gevonden waar hij uit de wind en regen zit. ‘Ik heb hem (of haar) maar lekker laten zitten’, aldus fotograaf Lieneke3.

Warm blijven

Door de wind en regen tijdens een storm kan het flink afkoelen. Om niet onderkoeld te raken kunnen sommige vogels hun donsveren opzetten waardoor ze beter geïsoleerd zijn. Bovendien hebben vogels speciale poten die goed tegen de kou kunnen. Hierdoor verliezen ze amper lichaamswarmte aan de koude ondergrond.

Eten voor de storm

Tot slot zouden sommigen vogels, zoals de huiszwaluw, de komst van een storm kunnen aanvoelen door subtiele veranderingen in de luchtdruk. Het lijkt erop dat deze vogels kort van te voren extra veel eten zodat ze de storm kunnen uitzitten. Dit heeft wel een nadeel: van een volle buik wordt de vogel langzaam en zwaar. Dus alleen als er een storm komt, eten ze even zo veel mogelijk.
Bronnen: Tufts University en WillemWever

Meer over:

storm, wind
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.