Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fotoserie: Technieken van trekvogels

  •  
24-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1350 keer bekeken
  •  
ooievaar_46.jpg

© Ooievaar is een thermiek-vlieger. Fotograaf: MaJaTa

Elke vogel die regelmatig grote afstanden moet afleggen, heeft zo zijn eigen manier om dit snel en efficiënt te doen. De techniek die ze gebruiken, hangt af van verschillende factoren zoals hun grootte, gewicht en de vorm van de vleugels.
Actief
Zo heb je actief vliegende vogels die continu met hun vleugels slaan. Grutto’s, zwaluwen en veel soorten eenden gebruiken deze methode. Door hun lange, puntige vleugels ervaren ze weinig luchtweerstand en kunnen ze een flinke snelheid halen.
trekvogels-1

© Grutto’s in volle vlucht. Fotograaf: Altenae 

Golvend vliegen
Kepen en vinken hebben juist relatief korte vleugels. Zij hebben daarom hun eigen techniek en maken een golvende vlucht. Ze flappen met hun vleugels in het dal van de golf om snelheid te maken. Dan schieten ze met ingetrokken vleugels omhoog. Vogels een theorie zou deze manier van vliegen aerodynamischer  zijn dan continu flappen.
trekvogels-2

© Kepen maken een golvende vlucht. Fotograaf: WillemdeWolf

Groep
Daarnaast heb je groepsvliegers. Dit zijn bijvoorbeeld kraanvogels, ganzen, zwanen en lepelaars. Door in formatie te vliegen, profiteren ze van de luwten die ontstaan achter hun voorganger. 
trekvogel5

© Lepelaars zetten vanuit formatie de landing in. Fotograaf: WillemdeWolf

Opstijgende lucht
Thermiek-vliegers zijn vogels die opstijgende warmte gebruiken om op te zweven. Ze hebben vaak brede, grote vleugels. Bekende voorbeelden zijn ooievaars en grote roofvogels. Het kost zeer weinig energie, maar het werkt alleen boven land en als de zon zorgt voor opstijgende warme lucht.
trekvogel4

© Zeearend zweeft langs een vos. Fotograaf: WilBanting.

Zeewind
Tot slot heb je vogels die gebruik maken van wind boven zee. Glijdend op de wind hoeven ze maar af en toe met hun vleugels te slaan, waardoor ze het lang volhouden. Jan-van-genten kunnen zo vaak maanden achtereen in de lucht blijven. 
trekvogels3

© Jan van gent in de wind. Fotograaf: RWilllemsen.

Bron: Natuurinformatie.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.