Schitterend, rijk en warm daar wordt de kleur goud mee geassocieerd. Niet voor niets is het gouden uurtje favoriet bij fotografen. Het moment dat de lage zonnestand elke foto een verguld randje geeft. Maar je hoeft niet per se vroeg op om goudkleurige plaatjes te maken. Als je goed op let is de kleur goud voldoende aanwezig in de natuur.
Chique plevier
Met hun gouden mantel zien goudplevieren er chique uit. Doordat hun snavel wat kort is, moeten ze helemaal naar voren kantelen om bij de grond te komen. Een stukje voedsel wordt dan ruw uit de grond getrokken en met een ruk gescheiden van de rest.
Goudplevier - Fotograaf: belton
Koninkljke bloem
Andere volksnamen voor de goudsbloem zijn 'kroningsbloem' of 'oranjebloem'. De kleur van de goudsbloem ligt ergens tussen oranje en geel. De bloemen kunnen zelfs gebruikt worden als kleurstof voor kaas, boter en andere typische Hollandse producten.
Goudsbloem - Fotograaf TheoTerwiel
Gouden roofvlieg
Het gebeurt niet vaak dat er een nieuwe soort voor de Nederlandse fauna kan worden opgetekend en dit keer zelfs eentje met een onwaarschijnlijk mooi achterwerk. In 2014 deed de gouden dennenstamjager zijn officiële intree.
Gouden dennenstamjager - Fotograaf Tom-Bandsma
Doodgewone kever
Ondanks de overduidelijke gouden glans heet deze soort gewoon 'rietkever'. Het zijn opvallende kevers, de lichaamskleur is meestal groen met een metaalachtige glans, die kan neigen naar paars tot goudgeel.
Rietkever - Fotograaf AdBakker
Gouden paddestoel
De kleur van de parelamaniet varieert van rozebruin tot vleeskleurig en soms tref je er net eentje die goudkleurig is. Een schitterende maar ook giftige paddestoel want hij bevat de nodige gifstoffen, die bloedarmoede en blokkering van de nierfuncties veroorzaken.
Parelamaniet - Fotograaf Graads
Gouden slak
En soms moet je gewoon geluk hebben als fotograaf. Bij toeval kwam de fotograaf dit minieme slakje tegen die in een dauwdruppel zat. Door de foto tegen het zonlicht in te nemen kan je bijna door de slak heen kijken.