In het jaar 2016 zijn er weer veel bijzondere waarnemingen uit de natuur gemeld, van dwaalgasten tot exoten. De website
waarneming.nl
zette ze op een rijtje en Vroege Vogels heeft de opvallendste vondsten en ontwikkelingen geïllustreerd met foto's en filmpjes van luisteraars en volgers.
Vogels
Er werden maar liefst 3 nieuwe vogelsoorten voor Nederland waargenomen: de bergheggenmus, roodkeelnachtegaal en zwartkoprietzanger maakten hun opwachting. Ook werd voor de tweede keer de kroonboszanger en rosse waaierstaart in Nederland gezien. Daarnaast werden we in het najaar verwend met een overvloed aan pestvogels.
Ook in de wereld van insecten gebeurde veel. Zo heeft de opkomst van het
scheefbloemwitje
doorgezet en werd zelfs voortplanting geconstateerd. Twee exoten, de palmmot en oleanderpijlstaart, werden na een enkele historische waarneming plotseling waargenomen op verschillende locaties. De opkomst van een andere exoot, de buxusmot, zette ook dit jaar door: meer dan 6000 exemplaren werden gemeld. Opvallend was dat tot zeer laat in het jaar dagvlinders werden gemeld. De oorzaak hiervoor was het buitengewone zonnige en warme weer. Daarnaast werden ook weer nieuwe soorten ontdekt. Zo werden onder andere 5 nieuwe micro-nachtvlinders, 6 wantsen en 12 soorten breedvoetvliegen ontdekt.
Beuken deden het in 2016 wederom erg goed. Voor het vierde jaar op rij droegen deze beukennootjes, dit is voor het eerst sinds 1990. Een groot liefhebber van beukennootjes, het wild zwijn, profiteerde hiervan; de soort beleefde een piekjaar en werd dan ook volop gemeld.
Jonge wilde zwijntjes, fotograaf Joecks.
Planten
Op verschillende nieuwe locaties werden grote populaties ontdekt van zeldzame soorten als
stofzaad
en muurnavel. Vroege Vogels maakte een reportage over stofzaad in het Voorsterbos.
Het waren echter niet enkel geliefde soorten die een goed jaar hadden. Invasieve soorten zoals
grote waternavel
, parelvederkruid en watercrassula werden nog niet eerder op zoveel plekken waargenomen, tot grote zorg van de waterschappen. Vroege Vogels maakte er een reportage over.
Paddenstoelen
Voor andere soorten was het juist een slecht jaar. De weersomstandigheden, en dan vooral de zeer droge zomermaanden, bleken funest voor paddenstoelen. Vaak waren het enkel houtzwammen en paddenstoelen in natte gebieden die zich lieten zien. Een voorbeeld van een houtzwam die zich liet zien in 2016 is de vermiljoenzwam.
Dat bewijsmateriaal van groot belang is, bleek ook dit jaar weer. Zo ontdekte validator Sipke Gonggrijp tussen de vele foto's van steenbreekvaren op Waarneming.nl een nieuwe ondersoort,
Asplenium trichomanes
subspecies
pachyrachis
. Mooi dus, dat in 2016 weer massaal bewijsmateriaal werd ingediend op de website van waarneming.nl: zo'n 600 geluiden en bijna 1,4 miljoen foto's werden geregistreerd.