© Fotograaf: Jeanet1
De hoeveelheid methaan die runderen uitstoten, verschilt sterk van koe tot koe en van stier tot stier. En de aanleg voor een hoge of lage uitstoot is grotendeels erfelijk bepaald. Dat maakt het mogelijk om bij het fokken van koeien specifiek te selecteren op uitstoot. Door te kiezen voor sperma van een emissiearme fokstier zouden melkveehouders de methaanuitstoot van hun bedrijf zo geleidelijk omlaag kunnen brengen, schrijft Trouw.
Dat volgt uit jarenlang onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). De studie bevindt zich op dit moment in een afrondende fase; de conclusie luidt dat de methaanuitstoot door koeienboeren en -scheten op deze manier tegen 2050 met 15 tot 30 procent kan afnemen.
Methaan is een sterk broeikasgas en vormt na CO2 de belangrijkste bron van de opwarming van het klimaat. De uitslagen zijn zo veelbelovend dat methaanuitstoot vanaf volgend jaar al kan gaan gelden als keuzemogelijkheid bij de selectie van een fokstier.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.