Op de MTB route ligt doodgereden zandhagedis
© Bron: Anton van Beek
Fietsen is mede door de coronacrisis populairder dan ooit. Maar fietsers rijden honderden reptielen per jaar dood. Gemeenten en natuurbeheerders moeten daarom veel meer zorg besteden aan het "ongebreideld uitbreiden van het aantal fietspaden en aanleggen van nieuwe fietsroutes." Dat schrijft de kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen RAVON in het jaarbericht over 2021.
Volgens RAVON zit er geen rem meer op het aantal nieuwe snelfietspaden, e-bikepaden en mountainbikeroutes. Op de atb-route op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel zijn een kleine honderd slangen platgereden. Op de Cartierheide in Noord-Brabant kwamen tussen de 20 en 45 gladde slangen onder de fietsbanden terecht. Slangen zijn in Nederland beschermde diersoorten, net als hazelwormen en hagedissen die ook regelmatig dood op fietspaden worden gevonden.
Slangen en hazelwormen kunnen zich op gladde, verharde fietspaden slechts uiterst moeizaam voortbewegen. Andere reptielen verstijven bij naderend verkeer. Zij kunnen dus niet vluchten voor fietsers. RAVON vindt het onbegrijpelijk dat verharde fietspaden en -routes worden aangelegd door beschermde natuurgebieden, waar de reptielen dus vogelvrij zijn. Zeker omdat het leefgebied voor deze dieren, heide en hoogveen, toch al enorm is afgenomen. De organisatie roept op om te stoppen met de aanleg van verharde paden door natuurgebieden.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.