De pendelende regenworm (Lumbricus terrestris) is een bijzondere soort regenworm die diepe, verticale gangen de bodem in graaft. Juist door deze eigenschap kunnen ze zeer nuttig zijn voor boeren die te kampen hebben met extreme droogte. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in het vasthouden van water in de bodem. In een wormenproeflab in een weiland onderzoekt Nick van Eekeren van het Louis Bolkinstituut samen met studenten van de Universiteit van Wageningen de effecten op de bodem en of ze de pendelende regenworm kunnen herintroduceren in de weilanden.
Weggemaaid donker pimpernelblauwtje
Het leefgebied in Limburg van het uiterst zeldzame donker pimpernelblauwtje is door een fout bijna helemaal weggemaaid. Het zoveelste geval al dit jaar, dat door onkunde van de aannemer of terreinbeheerder stukken bijzondere natuur compleet en onherstelbaar weggemaaid zijn. Aan de telefoon Irma Wynhoff [spreek uit: Wienhof] van de Vlinderstichting.
Commotie op de Utrechtse Heuvelrug. Er is een plan gemaakt om een prachtige laan bij Leersum met oude beuken geheel te vervangen door jonge aanplant. De beuken worden oud en sommige zijn ziek. Maar bomenliefhebbers vinden de oude beuken prachtig en denken dat die nog wel een tijdje meekunnen. Verslaggever Henny Radstaak, in de Broekhuizerlaan bij Leersum…
Fenolijn 035-6711338
Zwarte sterns met jongen, een prachtige ode aan de berenklauw, 60 Canadese ganzen en de roerdomp. Allemaal deze week te horen op ons antwoordapparaat van de natuur.Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.