Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn, heikikkers, hooikoortswaarschuwing en wat er verder in de uitzending komt

  •  
20-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
heikikker_Fotograafanna1945

© Heikikker - Fotograaf Anna1945

Hedwigepolder op de schop

Maandag zou de eerste schop officieel de grond in gaan in de Hedwigepolder, onder toeziend oog van pers en publiek… Maar die bijeenkomst ging niet door. De werkzaamheden zijn wél begonnen, zodat over een paar jaar het Scheldewater vrijelijk naar binnen kan stromen. Wat gaat er straks veranderen, en hoe? De plannen zijn groots.
Impressie Hedwigepolder vanaf de zeedijk

De Hedwigepolder zal deel gaan uitmaken van een groot natuurpark: Grenspark Groot Saeftinghe. Deze tekening laat zien hoe het gebied er straks gaat uitzien.

© Provincie Zeeland

Het is weer heikikkertijd

Wat er om ons heen ook gebeurt, sommige dingen veranderen niet. Zoals het paargedrag van heikikkers. Die duurt maar een dag of tien en is heel bijzonder: het mannetje kleurt blauw en maakt een bubbelachtige geluid, maar dan heel zachtjes. Ze zijn nu te horen.

Hooikoortspatienten opgelet

Door het aanhoudende zachte weer zal de komende dagen al pollen van es en berk in de lucht komen. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen hooikoortsklachten krijgen. Arnold van Vliet van de natuurkalender geeft tips om hooikoortsklachten te beperken zoals:
  1. Ga minder naar buiten;
  2. Vermijd straten/plaatsen/bossen waar veel bloeiende berken of essen staan.
  3. Vermijd lichamelijke inspanning in de buitenlucht;
  4. Houd ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten;
  5. Draag een bril;
  6. Hang je kleren niet buiten te drogen;

"Tuin er niet in"

Invasieve exoten, daarvan willen we liever niet dat ze in onze natuur terecht komen. Voor vogels en andere vliegende wezens is dat wat moeilijk, maar voor planten zou het toch mogelijk moeten zijn. Floron startte daarom de actie: Tuin er niet in. Om hobby tuinders en beroepstuinders op de gevaren van exotische planten te wijzen.
Exotische planten komen bijvoorbeeld in de natuur terecht via aanplant, het dumpen van snoei- en tuinafval of verspreiden zelfstandig vanuit tuinen via uitlopers of zaden. Met name plantsoorten die bessen produceren (verspreiding door vogels) of zaden maken die met de wind verspreiden (bijv. pluis) kunnen zich snel uitbreiden en verdienen daarmee extra aandacht. 

Fenolijn 035-6711338

Gehakkelde aurelia’s, baltsende bruine kiekendieven, bruine en groene kikkers, de eerste pinksterbloemen en twee zonnende adders. Deze waarnemingen zijn zoal te horen op de fenolijn, het antwoordapparaat van de natuur. Verder een hoop vogelzang, van veldleeuweriken tot pimpelmezen.
 
Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Meer over:

saeftinghe
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.