Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Watersnood in Culemborg, slaaptrek, slibbeheer in de Eems-Dollard, fenolijn en andere radio-onderwerpen

  •  
24-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Baarsemwaard

De Baarsemwaard bij Culemborg

© Kars Veling

Hoog water

Precies 25 jaar geleden was heel Nederland in de ban van het hoge rivierwater. De dijken in het rivierengebied stonden op instorten en bewoners moesten geëvacueerd worden. Ook de inwoners van Culemborg moesten vertrekken, want de uiterwaarden rondom de stad waren inmiddels flink ondergelopen. Onbedoeld heeft deze watersnood hier gezorgd voor een nieuw natuurgebied. Weilanden en maisvelden maakten plaats voor ruigtes met kruisdistels en kattendoorn en al heel snel wisten kluten, plevieren en visdieven het gebied te vinden.  Culemborg blikt vanuit de Gelderlandfabriek terug op de gebeurtenissen van toen.

Vanaf 3 februari zendt BNNVARA de vierdelige serie ‘Hoog water’ uit op NPO 2.  De reeks bevat veel - deels niet eerder uitgezonden - archiefbeelden van de dreigende watersnood én niet eerder vertoonde opnamen van video-amateurs. 'Hoog Water' is vanaf 3 februari vier weken op maandag om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Vogelparadijs Markiezaatsmeer

Tienduizenden vogels weten het Markiezaatsmeer bij Bergen op Zoom te vinden. ’s Zomers om te broeden, ’s winters om de slapen. Vanaf drie uur ’s middags tot ver in de avond komen ze in de winter in groepjes aan: meeuwen, ganzen, zaagbekken en vele andere vogels. Het is een prachtig schouwspel waar boswachter Erik de Jonge nooit genoeg van krijgt.
Markiezaatsmeer

Tienduizenden meeuwen zoeken het Markiezaatsmeer op om te gaan slapen

© Erik de Jonge

polder Breebaart

© Het Groninger Landschap, Geert Job Sevink

Minder slib en meer natuur voor polder Breebaart

De Eems-Dollard, een natuurgebied in Noordoost Groningen slibt steeds meer dicht waardoor de natuur achteruit holt. Zo  bedreigt de hoge concentratie slib in polder Breebaart onder andere de vismigratie en het broedsucces van bijvoorbeeld de kluut. Om de bedreiging van opslibbing tegen te gaan, wordt slib uit de polder gehaald en naar een kleirijperij gebracht. Met de klei moet vervolgens de zeedijk worden verstevigd, de polder heringericht. Uiteindelijke doel: minder slib en meer natuur in polder Breebaart.

Steeds meer natuur in Kempen-Broek

Met 25.000 hectare behoort het tot de grootste natuurgebieden die we hebben: het Kempen-Broek. Dit gebied ligt ten zuiden van Weert, en deels in België. Tien jaar geleden was het nog erg versnipperd. Maïsakkers en natuur wisselden elkaar af. Op initiatief van ARK Natuurontwikkeling kwam er toen een vrijwillige ruilverkaveling op gang. Tien jaar later is er al veel meer natuur gerealiseerd. Uiteindelijk doel: het Kempen-Broekmoet ‘de Veluwe van het zuiden worden’.

Fenolijn 035-6711338

Bloeiende sneeuwklokjes, krokussen en toverhazelaars zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder veel grote zaagbekken, zingende boomklevers en winterse flamingo’s.
Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.