Landkaartje, zomergeneratie
© hbrummelhuis
Roepende kwartels, tientallen dagpauwogen, baltsende futen, landkaartjes, een explosie van bosnaaktslakken, een muntvlinder, wespendieven en de eerste appels uit de boom. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Erna Plenter-Jansen uit het Drentse Vledder: ‘De hele dag roepen in de tuin de boomkikkertjes vanuit de bomen en struiken naar elkaar. Schitterend, knalgroene kleine kikkertjes. Heel gezellig geluid!’. De boomkikker kwam vroeger veel voor, voornamelijk op zandgronden. Maar eind twintigste eeuw was de populatie met 80% afgenomen. Hierdoor werd de boomkikker één van de meest bedreigde amfibieën in Nederland. Maar sinds enkele jaren zit het dier weer in de lift, mede met hulp van de mens. Boomkikkers kunnen, zoals hun naam suggereert in bomen klimmen, maar leven het liefst op zonnige wateroevers van poelen en vennen.
© hbrummelhuis
Karin vd Ploeg: ‘Gisteren liep ik in de tuin en ineens landde er voor mij op de hangmat een insect. En toen ik naar de vleugels keek dacht ik ‘o gatver’, het is een daas. Maar nee, toen keek ik nog eens goed, toen had hij een soort schorpioenachtig aanhangsel aan zijn lijf, en een soort dikke zuigsnuit aan de voorkant. Vandaag kreeg ik de nieuwsbrief van Naturetoday binnen en daar stond een stukje in over de Duitse schorpioenvlieg. Nou, dat was ‘m dus!’. In Nederland komen vijf soorten schorpioenvliegen voor, zoals de weideschorpioenvlieg, de sneeuwvlo en dus de Duitse schorpioenvlieg. Met hun zuigsnuit zoeken ze in de struiken naar voedsel zoals dode en verzwakte insecten.
© Fotograaf: Ann
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.