Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 7 november 2021

  •  
07-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
528 keer bekeken
  •  
porseleinzwam_in_de_zon_57f634888e6a4_large

Een echtpaar krakeend, een groep overtrekkende kraanvogels, bijen in de bloeiende chrysanten en een zwarte roodstaart. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder veel waarnemingen van paddenstoelen, zoals een porseleinzwam, een vliegenzwam en een nevelzwam.

Klapekster

Emmy Holleman uit het Drentse Vledderveen meldt dat ze ‘op dezelfde dag als vorig jaar’ haar klapekster heeft gezien, ‘op een kapvlakte tussen Vledder en Doldersum’. De klapekster is, naast de grauwe klauwier, één van de twee klauwieren die in Nederland voorkomen. De klapekster houdt van heide en open terreinen met struiken en kleine boompjes. Sinds 1999 broedt hij niet meer in Nederland maar in de winter komen enkele honderden exemplaren vanuit Scandinavië en Siberië hier overwinteren. Het zijn geduchte rovers die muizen, kevers en hagedissen verschalken vanaf een uitkijkpunt in een struik of klein boompje.

klapekster_ceesuri.jpg

Klapekster

© Fotograaf: ceesuri

Roestende ransuilen

Annelien uit het Gelderse Ingen vertelt dat ze 11 ransuilen aantreft in een boom. ‘Ze zitten goed verscholen, een enkeling die kijkt recht naar beneden op ons neer. Dat het er zoveel zijn is eigenlijk nog het beste te zien aan de enorme hoeveelheid vogelpoep en de braakballen die onder de boom liggen’, aldus de melding. Deze ransuilen zijn aan het ‘roesten’. In deze boom, de roestplaats van deze ransuilen, kunnen ze overdag goed rusten. Er kunnen wel tot dertig uilen in één boom slapen, allemaal statig rechtop. Om goed te blijven zitten, hebben ransuilen een ‘keerteen’ die naar voren en naar achteren gedraaid kan worden. Het gezamenlijke slapen op een roestplaats doen ransuilen vooral in het najaar en in de winter, aangezien ze de rest van het jaar samen met een partner druk met eieren en uilskuikens bezig zijn. Deze roestplaatsen kunnen vlak bij de bebouwing zijn, soms zelfs midden in een woonwijk.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

ZG jonge ransuilen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.