Dhr Buijs uit het Gelderse Mook meldt dat ‘terwijl de zonnebloemen op zijn mooist zijn en de rozen uitbundig aan de tweede bloei zijn begonnen, dwarrelen de eerste blaadjes naar beneden van de linde, de acacia, de walnoot en de kersenboom’. Verder laat hij weten dat de herfsttijloos zijn paarse kelkjes boven het gras uitsteekt. Deze plant bloeit in de nazomer en in de vroege herfst en komt in een groot deel van Europa voor. Het is vooral te vinden op natte voedselrijke zonnige plekken. De bloem van de herfsttijloos is roze, bekervormig en lijkt erg op die van de herfstkrokus.
Hazelnoten
Noud Sommers uit het Brabantse Nuland meldt dat onder de grote hazelaar het een tapijt is van gevallen hazelnoten. ‘Helaas zijn ze allemaal aangestoken door de hazelnootboorder. Een kleine kever dat een gaatje boort in de nog groene zachte noot, waarna er een larfje uitkomt die het binnenste van de noot opeet.’ Deze hazelnootboorder is familie van de snuitkevers.
Net als alle kevers kent de hazelnootboorder een volledige gedaanteverwisseling. De vrouwtjes zetten de eitjes alleen af in jonge hazelnoten, omdat de wand dan nog zacht is. Ze boort eerst een gaatje uit de noot met de scherpe tanden aan de snuitpunt. Hierna legt ze een ei, meestal is dit er één maar het kunnen er ook meer zijn. In totaal zet het vrouwtje zo'n 40 eitjes af.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is
035-6711338).
Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn