Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 5 januari 2025

  •    •  
05-01-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
431 keer bekeken
  •  
Oostbroek-met-sneeuwklokjes

Landschap Oostbroek

© Utrechts Landschap

En wegspringende groene kikker, bloeiend groot hoefblad, een bloeiend sneeuwklokje, lepelaars op Schiermonnikoog, tientallen smienten, een zingende merel, dansende muggen, nestelende koolmezen en parende ooievaars. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). 

Frater

Lykele Zwanenburg uit Dronten: ‘Bij het natuurreservaat de Burchtkamp bij Lelystad zag ik een grote groep fraters. Die waren aan het foerageren op een veld met onkruid. De vogels waren druk met het nuttigen van de zaden’. De frater is een vinkachtige vogel die je in Nederland vooral in de winter kunt treffen. Dan komt het vogeltje, dat in Noorwegen broedt, naar ons toe om hier te overwinteren. De grootste kans om fraters te zien is langs de waddenkunst en op de Waddeneilanden. De vogel foerageert in groepen. Op onrustige wijze pikt het de zaden van zoutminnende planten die groeien langs de kunst. 

Frater

Frater

© corineoste

Bruine boszanger

Wesley en Lisa uit Vlaardingen: ‘We zijn bij de Krabbeplas. We wisten dat hij er zat. En we hebben hem gezien, samen met een stuk of 5 andere vogelaars: de bruine boszanger. Deze vogel broedt in centraal en oostelijk Siberië. Maar de laatste jaren wordt de bruine boszanger, die lijkt op een bruinkleurige tjiftjaf met roze pootjes, in het najaar en in de winter steeds vaker ook bij ons gezien. De typische roep van een bruine boszanger is een smakkend, kort en hard 'tjek'. Als twee steentjes die tegen elkaar ketsen. De vogel overwintert in Noordoost-India en Zuidoost-Azië. Bruine boszangers broeden in struiken en lage, dichte vegetatie in taigabossen.

Bruine bosrietzanger

Bruine bosrietzanger

© Adhish Dulal

Fenolijn uit het Buitenland

Voor de speciale buitenlanduitzending, bundelen we deze week ook de waarnemingen uit het buitenland. Zo geniet Tom van Dijk van het geluid van ganzen en een opvliegende grote zilverreiger vanop een vogelkijktoren bij Zoersel (België), heeft Willem-Albert uit Ghana een bijzondere ontmoeting met een peliolijster en ziet Birgit Rillaerts in haar tuin in Aartselaar (België) twee koolmeesjes een nestkast in en uit vliegen.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor