Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 5 december 2021

  •  
05-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
629 keer bekeken
  •  
Grote gele kwikstaart in de Bekendelle

© Grote gele kwikstaart bij een natuurlijke beek

Een bloeiende oranje schijnpapaver, een koppel patrijzen, lensgallen bij de zomereik, een bloeiende kardinaalsmuts en doortrekkende grote gele kwikstaarten. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels Fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een mooi verhaal over een groep ‘douchende’ Turkse tortels in een kersenboom.

Kleine wintervlinders

Jeannete Essink uit het Drentse Koekange meldt: ‘ik werd deze week door moeder natuur verrast met twee leuke cadeautjes. Ten eerste vond ik een zuidelijke boomsprinkhaan. Een lichtgroen dier, met een geelwitte streep over de kop tot aan het achterlijf’. Verder meldt Essink dat zij 15 vrouwtjes van de kleine wintervlinder heeft gezien: ‘ik zag er zelfs een eileggend’. Wintervlinders verschijnen altijd rond de eerste nachtvorst. De kleine wintervlinder komt het meeste voor. De vrouwtjes hebben geen vleugels. Als ze uit de pop komen, kruipen ze langs de boomstam op naar boven. Daar wachten ze tot een geschikt mannetje voorbijkomt en paart met hem, zodat haar eitjes bevrucht worden. Na de paring kruipt ze verder de boom in om daar haar eitjes te leggen. De eitjes komen pas uit op het moment dat de knoppen in het voorjaar uit gaan lopen.

man vrouw kleine wintervlinder

Man (links met vleugels) en vrouw (rechts zonder vleugels) kleine wintervlinder.

© Fotograaf: paulkreijger

Penseelveer van een houtsnip 

Hans Gartner uit het Friese Nes meldt dat hij aan de Waddendijk de restanten heeft gevonden van een houtsnip. Mogelijk een vogel, die tijdens de doortrek aan zijn einde is gekomen. Misschien gepakt door een havik of een slechtvalk. Gartner merkt nog iets op aan de vleugels: ‘precies op de knik, in het hoekje, zitten twee veertjes. Dat zijn penseelveertjes. Die werden in de 17e eeuw door schilders gebruikt als penseel’. 

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338)!

houtsnip_ogen.jpg

© Foto: pverschuuren

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor