Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 30 april 2023

  •    •  
30-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
472 keer bekeken
  •  
mannetje_bonte_vliegenvanger_5cc715df49b9c_medium

Bonte vliegenvanger (mannetje)

© Pieterbj

De eerste bonte vliegenvangers, een bloeiende dotterbloem, de eerste gierzwaluwen, een grote sponszwam, een wespenkoningin, de eerste look-zonder-look, en hitsige beekprikken. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Draaihals

Mirjam uit het Friese Hemrik: ‘Maandag keek ik uit het raam en ik kon mijn ogen niet geloven. Er zat een draaihals tussen de stenen de wroeten. Ik heb de verrekijker gepakt en hem zo een hele tijd mooi kunnen observeren. Hij bleef de hele middag rond ons huis scharrelen. Dat is pas een mooie ‘beleef de lente’!’ De draaihals is een spechtensoort en is te herkennen aan zijn bruine camouflagekleuren. De vogel nestelt in boomholten en leeft vooral van mieren. Zijn naam dankt de draaihals aan zijn flexibele hals, die hij op allerlei manieren kan bewegen.

draaihals_ WilfriedSolarz

Draaihals

© Foto: WilfriedSolarz

Langsprietmotten

Jeanette Essink uit het Drentse Koekange: ‘Ineens dansten boven de struik, voor mijn raam, de eerste smaragdlangsprietmotten. Bijna allemaal met lange antennes, en een zwarte haardos op de kop. Dat zijn de mannetjes. Verder zag ik ook een vuurjuffer’. De smaragdlangsprietmot is een dagactieve nachtvlinder van zo’n 14 mm groot. De vleugels zijn groen en bronskleurig. De mannetjes zijn van april tot juni vaak dansend te zien.

20120905-vroegevogels-321-smaragdlangsprietmot_0.jpg

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.