Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 3 september 2023

  •    •  
03-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
515 keer bekeken
  •  
boomblauwtje_johnnn

© Boomblauwtje - fotograaf johnnn

Boomblauwtjes, een zingende zwartkop, de vruchten van een Ginkgo boom, drie boomvalken, een hopprachtmot, wulpen op trek en een bloeiende herfsttijloos. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Burlende herten

Patrick Top: ‘Dinsdagmiddag was ik in de volle zon aan de rand van Almere Buiten. Daar hoorde ik een vrolijk zingende tjiftjaf. En vanavond hoorde ik op dezelfde plek een echte eersteling, burlende edelherten in de Oostvaardersplassen. Ruim een week vroeger dan een jaar geleden’. Het edelhert is het grootste op het land levende zoogdier van Nederland. Ze burlen grofweg tussen half september en half oktober, in de schemering, om vrouwtjes te imponeren. Naast het burlen, vertonen de edelhertmannen nog meer machogedrag om de vrouwen te imponeren. Zijn uiterlijk verandert: zijn keelzak wordt groter en zijn bronstmanen, de haren rond zijn hals, groeien waardoor hij er voor de vrouwen stoer uit ziet. Ook neemt hij extra vaak een modderbad en plast hij tegen zijn eigen buik aan. Zijn grote gewei slaat hij tegen struikjes aan en trots loopt hij rond met slierten gras en takjes aan zijn gewei. Ook gaan de mannen met elkaar in gevecht. Met hun enorme geweien gaat het er hard aan toe.

Burlend-hert_Kasteelheertje.jpg

In de rui

Linda Molenaar uit Amsterdam: ‘Vanmorgen wandelde ik in het Frankendaelpark. En er viel me iets op. Momenteel zijn de wilde eenden in de rui. Dan kunnen ze niet zo goed vliegen. De mannetjes en de vrouwtjes lijken heel erg op elkaar. Het is het ‘eclipscleed’. In de winter is het mannetje weer sprankelend, al mist hij dan nog zijn krulstaartveer. Het mannetje is nu te herkennen aan zijn gele snavel’. Het mannetje van de wilde eend is normaal gesproken een kleurrijke verschijning. Maar tijdens de rui verliest een woerd in één keer al zijn kleurrijke veren. Het duurt even voordat de nieuwe veren weer zijn aangegroeid en tot die tijd kan hij niet vliegen. In deze kwetsbare periode heeft hij een zogenaamd eclipskleed, een tijdelijk bruin pak dat sterk lijkt op dat van een vrouwtje. Zo kan hij zich makkelijker schuilhouden voor roofdieren. Ook de meeste andere watervogels ruien hun slagpennen in één keer.

Woerd in de rui

Woerd in de rui

© Duijsens

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.