Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 3 april 2022

  •  
03-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
457 keer bekeken
  •  
sneeuw

© Fotograaf JancoGrave

De week begon warm en zonnig met vliegen de oranjetipjes, kwakende kikkers, tal van bloeiende planten, en luidkeels zingende vogels. Maar alsof het een 1 aprilgrap is de nieuwe maand begonnen met een flinke pak sneeuw en flinke kou. Op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338) liggen de waarnemingen deze zondag dan ook flink uit elkaar.

Ringslang

Ineke van den Oever meldt: ‘Ik zie de ringslang door de tuin naar de vijver gaan. Echt heel vroeg, want anders zie ik het dier meestal pas rond Pinksteren’. De ringslang (Natrix helvetica) is de grootste slang van Nederland en is herkenbaar aan de gele en zwarte vlekken achter de kop. Het vrouwtje legt haar eieren tussen bladafval, maar ook in composthopen. In Nederland zijn er maar weinig goede natuurlijke broeihopen voor de ringslang, vandaar dat jaarlijks door het hele land kunstmatige hopen worden aangelegd door vrijwilligers. Daarvoor gebruiken ze organisch materiaal zoals plantenresten, maar vooral mest. Takken en stammetjes worden samen met de mest op een hoop gelegd. Die takjes zorgen voor holtes waar de slangen hun eieren inleggen. Die aangelegde broeihopen zijn wel anderhalve meter hoog.

amkeizer_ringslangRS

ringslang

© amkeizer

Rietzanger

Sjaak Witteveen meldt: ‘Ik loopt hier in het Doove Gat bij Haastrecht van het Zuid-Hollands landschap, en ik zie dat Vroege Vogels TV hier opnames maakt. En terwijl dat gebeurt hoor ik mijn eerste rietzanger.’ Deze vogel hoort echt bij het moeras- en rietlandschap. Zijn nest bouwt hij meestal van landriet. De rietzanger overwintert in Afrika, de eerste exemplaren zijn nu weer terug in ons land. Tijdens het zingen klimmen de mannetjes klimmen tot in de top van een rietstengel. Daarna dalen ze weer neer ‘als een parachuutje’, schrijft Vogelbescherming op haar website.

Rietzanger

© Fotograaf: marcelbroek

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.