© milena huender
Een bont zandoogje, een bloeiend krentenboompje op de Loonse en Drunense heide, een kolibrievlinder op de bloeiende vlinderstruik, meerkoeten met jongen, een pruimenboom met bloesem en een roerdomp langs het Wad. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Carla Abma uit Bussum: ‘Tijdens mijn rit door de Hoge Vuursche zag ik naast de ruiterroute de eerste vliegenzwam’. Rood met witte stippen; de vliegenzwam is waarschijnlijk de meest bekende en tot de verbeelding sprekende paddenstoel. De witte stippen zijn restanten van het omhulsel waarin de paddenstoel onder de grond opgesloten zat. Deze stippen spoelen bij regen vrij snel van de hoed af. De kleur van de hoed kan variëren van donkerrood tot geel. Vliegenzwammen groeien vaak in de buurt van bomen zoals berken, tamme kastanjes of eiken.
En we zien deze mooie paddenstoel ook terug in Expeditie10. Wil je meer weten over Expeditie 10, kijk dan op onze website!
Vliegenzwam
© Natureluur
Marjolein uit Rotterdam: ‘Het is vrijdagmiddag, het zevende uur. Twee gymnasium heeft biologie. Bij de behandeling van het menselijk skelet las ik een proefondervindelijk intermezzo in: Trek allemaal even je schoenen uit en tel hoeveel teenkootjes je hebt. Hier en daar bukken kinderen, tot een jongen schreeuwt: er zit een dood beest in mijn schoen! Een diepzwart insect met een langgerekt lichaam valt uit zijn schoen, beweegt en leeft dus nog. Het blijkt een stinkende kortschildkever, ook wel vuilnisbekmonster genoemd’.
Stinkende kortschildkever
© JancoGravec
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.