Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 28 juli 2024

  •    •  
28-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
554 keer bekeken
  •  
Pyamawants

© Fotograaf: daksaya

De eerste bloeiende parnassia, een zingende merel, de laatste gierzwaluwen, een scharrelende egel, bloeiend springzaad, pyamawantsen en een explosie van dagpauwogen op de vlinderstruik. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Porseleinvlinder

Hans Bijl uit Drachten: ‘Zondag fietsen mijn dochter en ik een ommetje in de buurt. Wij pauzeerden bij een bankje in een warm hoekje met veel bloeiende bramen. Blij en verrast waren we er te midden van een aantal bonte zandoogjes een prachtig landkaartje te ontdekken. De fraaie zomervorm. En toen lag er boven op een braamblad iets wat leek op een natte vogelflats. In werkelijkheid was het een porseleinvlinder’. Deze nachtvlinder is te herkennen aan zijn witgrijze vleugels met een vlekkenpatroon van zwart en geeloranje. De rupsen zijn te vinden op de ruwe iep, de berk en de gewone vogelkers. De soort overwintert als pop in de grond.

porseleinvlinder

© porseleinvlinder - Fotograaf KLtD55

Hop

Melanie Struik uit Leidschendam: ‘Ik was onlangs in de Ardèche. Wij kwamen op de camping aan en toen kwam er een buurman naar ons toe en die zei ‘kent u deze vogel’. Het was een prachtige vogel, die op een hek zat. Wat bleek? Het was de hop! Nooit van gehoord en nooit gezien. Hij maakte zo’n grappig geluid: ‘hophophop’’. De hop is te herkennen aan zijn licht rozebruin verenkleed, met zwart-wit gebandeerde vleugels en een grote kuif. Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Normaal gesproken is de vogel in ons land alleen te zien als doortrekker. Sinds een aantal jaar is de hop bezig met een voorzichtige terugkeer. In 2022 waren er zeven broedparen in Nederland.

hop op texel

© Geraldotexel

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.