© FotograafL kebri12
Rijpe lijsterbessen, de eerste kastanjes op de grond, bloeiend herfsttijloos, de laatste gierzwaluwen en een zwavelzwam. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een mooi verhaal over wespen met een voorliefde voor toastjes met zalm.
Carla Abma uit Bussum meldt: ‘Langs de ruiterroute zag ik een groot wespennest in een verlaten konijnenhol. Een paar dagen later zag ik dat dit hol helemaal open was gegraven. In het hol was nog een strokleurig bouwsel te zien, maar de wespen en het broedsel waren weg. Aan de graafsporen te zien moet dit een das geweest zijn’. Wespen maken hun nesten dus niet alleen in bomen of in spouwmuren van huizen, maar ook in de grond. Vaak in oude konijnenholen of mollengangen. De Duitse wesp maakt haar nesten vaak in de grond, terwijl de gewone wesp de voorkeur heeft voor bomen en holtes in huizen.
Das op zoek naar voedsel
© Fotograaf: Wouterd
Hans Gartner uit het Friese Nes meldt: ‘We zitten op de dijk en er is heel veel trek. Overal zijn boerenzwaluwen, overal zijn graspiepers, overal zijn gele kwikstaarten. Maar wat echt bijzonder was, is dat we bij het teruglopen een andere kwikstaart zagen: een grote gele kwikstaart. Die vogel maakt net een ander geluid, dan die andere kwikstaarten, het klinkt een beetje metalig’. De najaarstrek van de grote gele kwikstaart is meestal in september en oktober. Onze eigen broedvogels trekken deels weg naar het zuiden, tot aan Zuid-Frankrijk. Verder zijn in deze periode ook doortrekkende grote gele kwikken te zien, vanuit onder andere Duitsland en Scandinavië.
© Grote gele kwikstaart bij een natuurlijke beek
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.