© Jaap van Rotten
De laatste smient, bloeiende klaprozen, de eerste gierzwaluwen, zingende nachtegalen, vuurwantsen, de eerste braamsluipers, jonge waterhoentjes en een bloeiende vlier. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Mike bij Wassenaar: ‘Lentevreugd bij Wassenaar doet haar naam eer aan. Wat een plezier, de hoeveelheid vogels die je daar hoort. Hoogtepunt waren twee kleine plevieren. De trippelaars die zo van die kale armetierige zanderige landjes houden. Ze schoten met hun schrille gilletjes door de lucht, elkaar opjuttend. En dan streken ze weer haastig neer in het sprietige gras tussen die zachte ooievaarsbekken’. De kleine plevier is echt een pionier, die broedt op plekken die tijdelijk geschikt zijn, zoals bouwplaatsen of afgravingen. De slanke vogel is te herkennen aan zijn gele oogring en zijn zwart-wit getekende kop en borst. Ze zoeken naar voedsel als mieren, spinnen en sprinkhanen op een echte plevierenmanier: lopen-stoppen-pikken.
Marlou Vossen uit het Limburgse Bunde: ‘In onze tuin zag ik tussen de bloesem van een jong perenboompje een dode bij hangen. Bij nadere inspectie bleek dat een witte (gewone) kameleonspin de bij had vastgegrepen en bezig was haar leeg te zuigen’. De gewone kameleonspin heeft een bijzondere eigenschap. De naam verklapt het eigenlijk al. Net als een kameleon kan de spin van kleur veranderen. Het liefst gaat hij op een witte of gele bloem zitten, waarna hij de kleur van de bloem aanneemt. Het veranderen van kleur komt door een vloeibaar geel pigment in de buitenste cellaag van het lichaam. Als de spin op een witte bloem zit, wordt het gele pigment naar de diepere cellagen geperst en afgescheiden. Het kan zes dagen duren tot de spin wit is. Wanneer de kameleonspin op een gele bloem gaat zitten, moet het pigment opnieuw aangemaakt worden. De verandering van wit naar geel kan tussen de 10 tot 25 dagen duren.
Kameleonspin en een zweefvlieg als prooi
© Fotograaf: GermaS
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.