Bloeiende wederik, snuitkevers op de Wadden, een laatste narcis, hommels op het helmkruid en jonge alpenwatersalamanders in een Eindhovense paddenpoel zijn deze week te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een bijzondere waarneming in het door een valwind getroffen Leersum en je hoort wat een goudmelder is.
Wadwaarneming
Anne Schumacher is momenteel wadwachter op zandplaat Richel in de Waddenzee. Naast de zeehonden en kleine mantelmeeuwen ziet ze ook allerlei geleedpotigen op de zandplaat, zoals snuitkevers, een dagpauwoog en een azuurwaterjuffer. Wat hebben zij hier te zoeken?
Akkeronkruiden
Bertus van der Kolk van de IVN-tuin in het Gelderse Rheden meldt dat nu de zogenaamde akkeronkruiden bloeien. Dat zijn het akkerviooltje, het rood guichelheil en de bolderik. Deze laatste plant zie je vaak in de buurt van klaprozen. De zaden zijn giftig. Het gif behoort tot een groep van zeepachtige stoffen. Hiermee probeert de bolderik te voorkomen dat het wordt gegeten door insecten.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Kijk hier voor meer informatie.