Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 26 november 2023

  •    •  
24-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1496 keer bekeken
  •  
vlinderoverwinteraar_2_62372a7ac182e_medium

Dagpauwoog

© Yvonne Menting

Dagpauwogen, een bloeiende paardenbloem, overtrekkende kraanvogels, een eenzame vleermuis en kraaien en meeuwen op jacht naar pepernoten. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Kleine wintervlinder

Jeanette Essink uit het Drentse Koekange: ‘Nu het donker is, ga ik met de zaklamp op zoek naar de kleine wintervlinder. Ik zie ze veelvuldig op een boomstam of op een andere plek in de tuin zitten. Het zijn allemaal mannetjes. Want de vrouwtjes hebben in plaats van vleugels slechts twee stompjes. Die zitten ergens rustig te wachten op een mannetje, met wie ze kunnen paren’.

Deze nachtvlinder gaat pas goed vliegen als het even koud is geweest. Met een beetje geluk kun je als het donker is zowel de mannetjes als de vrouwtjes rustend op boomstammen bespieden. Vrouwtjes van de kleine wintervlinder (Operophtera brumata) hebben geen vleugels. Ze zitten als pop onder een boom in de strooisellaag en in de grond. Als ze uit de pop komen, kruipen ze over de stam naar boven toe. Op die stam zitten, als het goed is, de mannetjes al te wachten om met de vrouwtjes te paren. Na de paring zet het vrouwtje haar eitjes af in spleten van de bast en op takjes. In het voorjaar komen daar de rupsjes uit.

man vrouw kleine wintervlinder

Man (links met vleugels) en vrouw (rechts zonder vleugels) kleine wintervlinder.

© Fotograaf: paulkreijger

Barmsijs

Isa Boersma uit het Drentse Beilen: ‘Gisteren streken er bij ons bij Beilen 30 barmsijzen neer’. Er is nu een invasie van barmsijzen in Nederland. Ze zijn met tientallen tegelijk te zien, meestal rondhangend bij berken of elzen. Ze zijn aan de kust maar ook in het midden van Nederland waar te nemen. De grijzige vogels worden door een gebrek aan zaden in Scandinavië en Rusland deze kant opgedreven en zijn nu in Nederland te bewonderen. Het gaat om in totaal om vele duizenden vogels. De barmsijs is een zangvogel uit de familie van vinkachtigen en nestelt in bomen of struiken. De vogel heeft een rood voorhoofd, zwarte kin. Het mannetje heeft bovendien een roze borst.

barmsijs

Grote barmsijs

© PeterMeer

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor