© Fotograaf: gerritkie
Wespendieven, bloeiend vingerhoedskruid, spreeuwenjongen die zijn uitgevlogen, dansende geelbandlangsprietmotten, gierzwaluwen in Zweden en een fluitende fluiter. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Opvallend veel mensen hebben de afgelopen dagen een spotvogel gezien. Zoals Hans Gartner uit het Friese Nes, of Mirjam Wiskerke uit het Zeeuwse Oudelande: ‘Vandaag is de spotvogel teruggekeerd!’. Elk jaar trekt hij vanuit Zuidelijk Afrika hierheen om z’n eieren uit te broeden en jongen groot te brengen. Welke route deze bijzondere vogel elk jaar aflegt, daar is weinig over bekend. Het enige dat we weten is dat de spotvogel, samen met nog een paar andere soorten, niet over Frankrijk en Spanje naar Afrika vliegt maar via Turkije en het Midden-Oosten. De zang van de spotvogel is luid en zeer gevarieerd, met veel herhalingen en imitaties en veel snerpende tonen.
Spotvogel
© Fotograaf horneman69
Joy uit Boijl: ‘We hebben een ravennest in onze tuin! En aangezien er slechts ruim 200 broedparen in Nederland zijn is het wel heel bijzonder. Het nest is in een hele hoge spar gebouwd, bijna aan de top, en wat een magnifiek gezicht om de ouders af en aan te zien vliegen, met hun enorme spanwijdte’. Hoewel de raaf een zangvogel is, kan hij niet zo mooi zingen. Wat hij wel heel goed kan, is zijn hersens gebruiken. In Nederland werden raven vroeger gezien als brengers van onheil waardoor ze massaal werden uitgeroeid. In 1944 werd het laatste broedpaar gezien in Zuid-Limburg. Om de raaf in Nederland te herintroduceren werd in 1966 een project opgestart. Sinds 1976 zijn er weer wilde exemplaren die broeden op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug.
© Foto: Ingrid Taylar (Creative Commons)
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.