© Boomblauwtje - fotograaf johnnn
De eerste metselbijen, een eerste paartje bontbekplevieren, een zandhagedis, een bloeiende pinksterbloem, kraanvogels, een boomblauwtje, de eerste bloeiende bosanemonen, de eerste gehakkelde aurelia, en een gewone dwergvleermuis. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Karin Paak: ‘Woonde ik voorheen in het stedelijk gebied en werd ik heel blij als de gierzwaluwen komen of kwamen, nu woon in ik het landelijk gebied en word ik heel blij als de kwikstaartjes er weer zijn. Afgelopen weekend zijn ze weer allemaal compleet en kijken ze alweer onder de zonnepanelen of ze wat nestmateriaal moeten aanvoeren om het nest van vorig jaar te verbeteren’. De witte kwikstaart is een zeer algemene broedvogel in Nederland en is vooral op het platteland te vinden. De vogel beweegt voortdurend zijn staart op en neer, vandaar de naam ‘kwikstaart’. Op het menu van de witte kwikstaart staan insecten zoals muggen, vliegen en libellen. In de winter trekken onze broedvogels weg naar Marokko.
Fons Loonen uit Drunen in Noord-Brabant: ‘De Franse veldwesp is weer actief. Het doet me altijd een genoegen als ik ze zie. De veldwesp zit boven mijn terras, in grote getalen s’ zomers. En ze zullen nooit op zoetigheid afkomen dus we hebben er helemaal geen last van’. De Franse veldwesp kun je herkennen aan zijn wat oranje gekleurde voelsprieten en zijn slanke lichaam. Deze wespensoort komt uit de familie van de plooivleugelwespen en dit van oorsprong zuidelijke dier wordt steeds vaker in Nederland gezien. De Franse veldwesp wordt ongeveer 12 tot 18 millimeter lang. De vrouwtjes maken nesten op een beschutte plek.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.