Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 23 juni 2024

  •    •  
23-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
534 keer bekeken
  •  
rietvink-daksaya-pijon3.jpg

Rietvink

© Rietvink. Foto's: daksaya en pijon3

Larven van de kleine watersalamander bij de paddenpoel in Eindhoven, een oranje gekraagde roodstaart, een rekkend vingerhoedskruid, jonge zwanen, egels verwikkeld in een liefdesdans en een rups van een rietvink. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Kwartel

Rens Pepels uit het Limburgse Berg aan de Maas: ‘In het Graetheidegebied heb ik twee roepende Europese kwartels gehoord. Hun typische roep, dat klinkt als ‘kwikmeditkwikmedit’ was duidelijk te horen vanuit een tarweakker en een gerstperceel’. De kwartel is een kleine vogel, ongeveer zo groot als een spreeuw, met een donkerbruin verenkleed met geelbruine strepen en een witte oogstreep. De kwartel is vooral in de schemering te horen met een zeer kenmerkend geluid. Een soort ‘gekwik’, dat vaak voorafgegaan wordt door een zacht, raspend ‘ieu-wie’. Je ziet ze zelden omdat ze erg verborgen leven.

20210908_ZG_kwartel

Woudaap

Marianne: ‘Ik was onlangs in de Groenzoom waar ik vaak vogels kijk, om naar de steltkluten te kijken met jongen. Het was fantastisch. Maar opeens vloog er vanuit het riet voor mij een vreemde vogel, en ik dacht, zou het een woudaap zijn? Er kwam een meneer aan en ik zei, volgens mij heb ik een woudaap gezien. Hij had de vogel nog nooit hier gezien. En op dat moment kwam de woudaap weer terug en dook in het riet. Mijn dag was weer goed’. De woudaap is de kleinste reigersoort van ons land. De zomergast vertoont zich zelden aan de mens. Hij is ongeveer zo groot als een waterhoen, ‘s nachts actief en leeft verborgen in het riet. In de nacht is echter wel zijn roep te horen. Deze lijkt op die van een aapje dat wouw-wouw roept en doet denken aan een ver hondengeblaf. Zijn oorspronkelijke naam, namelijk het wouwaapje, is door een misverstand omgevormd naar woudaapje; ten onrechte werd verondersteld dat wouw een dialectvorm moest zijn van woud, hoewel het dier niet in het bos leeft.

woudaap zelf geschoten

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.