Smienten
© Altenae
De eerste smienten, bonte zandoogjes, honderden huiszwaluwen, tientallen dagpauwogen, bloeiend herfsttijloos, een pendelzweefvlieg, een hop in de tuin en een opnieuw bloeiend vingerhoedskruid. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Lykele Zwanenburg uit Dronten: ‘Tijdens de SOVON-telling zag ik nabij Dronten mijn eerste smelleken op een akker zitten. Dit is de kleinste roofvogel, die in de winter kan worden waargenomen’. Het is een kleine valk met een lange staart. Het mannetje is blauwgrijs van boven. De smelleken broedt niet in Nederland, maar op de toendra en op de hoogvlakte. Meestal op de grond of in een boom. De vogel gebruikt oude nesten van bijvoorbeeld de zwarte kraai. Op de trek naar zijn overwinteringsgebied in Noord-Afrika komt de smelleken in de maanden augustus en september soms even langs ons land.
Smelleken op het gras
© WillemdeWolf
Annemieke Hondius uit Diemen: ‘Vandaag fietste ik langs de Markermeerdijk. Tussen Diemen en Muiden staat daar een soort oeverbos. Op een van de wilgen daar groeit een enorme zwavelzwam, die zeker uit 30 exemplaren bestaat. Met al deze zwammen bij elkaar is deze toch minstens 50 cm breed’. De zwavelzwam is een geel tot rode parasitaire paddenstoel, die onder meer op eiken groeit. Wanneer de boom wordt aangevallen door de zwam ontstaat bruinrot een schimmel waardoor het kernhout van de boom krimpt. De Engelsen noemen de zwavelzwam ‘Chicken of the woods’, want de textuur en smaak doen inderdaad erg aan kip denken.
© FotograafL kebri12
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.